Politieke wereld reageert geschokt op moord Alfred Gadenne

De dood van Alfred Gadenne, die gisterenavond om het leven werd gebracht op de begraafplaats in zijn woonplaats, heeft heel wat verontwaardiging veroorzaakt in de politieke wereld. De burgemeester van Moeskroen, de burgervader van de stad sinds 2006, was lid van CDH, de hoek van waaruit ook de meest geschokte reacties komen.

Het schepencollege van de Henegouwse stad is "geschokt" en steekt de loftrompet op voor de burgemeester. "Alfred toonde altijd de weg van de loyaliteit, rechtvaardigheid en menselijkheid in dossiers en ten overstaan van zijn personeel." Vanaf vandaag zal er een rouwregister liggen in het administratief centrum van de stad.

"Ik ben enorm verdrietig. Ik verneem het overlijden van onze vriend Alfred Gadenne. Ik wens mijn medeleven uit te drukken aan zijn naasten", postte CDH-voorzitter Benoît Lutgen vrij snel nadat het nieuws bekendraakte op Twitter.

In een persmededeling zei Lutgen dat "de hele humanistische familie treurt om het brutale verdwijnen van een hartelijke en plichtsgetrouwe man die zich 30 jaar lang heeft ingezet voor zijn stadgenoten. Alfred Gadenne liet zien hoe nobel de politiek ten dienste kan staan van de stad en zijn inwoners. Hij was altijd bereikbaar, efficiënt, toegewijd en genereus. Een grote meneer die populair maar toch eenvoudig was", loofde Lutgen de Moeskroense burgervader.

Ook Waals minister René Collin (CDH) verwees naar de eenvoud waarmee Gadenne leefde. "Moeskroen treurt om een burgemeester die het voorbeeld van eenvoud en toewijding was."

Ook andere partijen reageren geschokt

Premier Charles Michel (MR) laat verstaan dat hij "geschrokken" is door het "brutaal overlijden" van Gadenne. Een gevoel dat over alle partijgrenzen werd gedeeld. De burgemeester van Charleroi Paul Magnette (PS) is "geschokt" door de "moord op de burgemeester van Moeskroen Alfred Gadenne". Zijn voorzitter Elio Di Rupo, eveneens collega-burgemeester van Bergen, verneemt "met gruwel" de gebeurtenissen in Moeskroen en wenst aan Gadennes "familie, vrienden en de Moeskroenenaren" zijn "diepste medeleven" over te maken.

De gruwel in Moeskroen laat overigens ook de Vlaamse politici niet onberoerd. Vincent van Quickenborne, burgemeester van buurgemeente Kortrijk, laat weten dat Kortrijk in shock is. "Wij hielden net gemeenteraad gisteravond toen we het nieuws vernamen," zegt Van Quickenborne bij Radio 2 West-Vlaanderen. Hij heeft Gadenne goed gekend: "Hij was echt een mens tussen de mensen. Toen ik hem ooit vroeg of ik hem kon bellen op zijn gsm, bleek dat hij geen gsm had. Ik moest naar zijn thuis bellen, naar zijn vrouw, want die wist altijd waar hij was. Dat typeert hem ten voeten uit."

CD&V-voorzitter Wouter Beke spreekt van een "verschrikkelijk verhaal". "Verschrikkelijk" is ook wat Gwendolyn Rutten van Open VLD vindt van het overlijden van Gadenne.

Ook in Rijsel, aan de andere kant van de Frans-Belgische grens, kroop burgemeester Martine Aubry in haar Twitterpen om haar ongeloof over de "gruwelijke" gebeurtenissen in Moeskroen uit te drukken.

Inwoners geschokt

Ook de inwoners van Moeskroen reageren geschokt op de moord op hun burgemeester. Op de wekelijkse markt was de moord hét gespreksonderwerp. Vooral de manier waarop Gadenne om het leven gebracht is, schokt veel mensen, sommigen zijn er helemaal ondersteboven van. In het stadhuis van Moeskroen is intussen een rouwregister geopend.

Foto VRT

Meest gelezen