Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Regionale verkiezingen in Venezuela: democratie of farce?  

Op 15 oktober trekken de Venezolanen naar de stembus om nieuwe gouverneurs te kiezen in 23 deelstaten. Daarmee kondigt zich een nieuwe krachtmeting aan tussen aanhangers van president Maduro en de oppositie.

Venezuela had die regionale verkiezingen eind 2016 al moeten organiseren, toen het vierjarig mandaat van haar gouverneurs afliep. Maar de regering van president Maduro schoof ze op de lange baan. Tot de omstreden Grondwetgevende Vergadering, het orgaan dat een nieuwe Venezolaanse grondwet moet schrijven, kort na haar aanstelling besliste om de deelstaatverkiezingen te vervroegen van december naar oktober 2017. En gisteren was er de aankondiging van de Venezolaanse kiesraad: de verkiezingen zullen  op 15 oktober doorgaan.

Onvrede

Na vier maanden hevig straatprotest met meer dan 120 doden, verschuift de strijd tussen het chavisme en de oppositie nu dus opnieuw naar de stemhokjes. 15 oktober wordt de eerste stembusgang sinds de oppositie de parlementsverkiezingen in 2015 won. Toch is het maar zeer de vraag of deze verkiezingen de onvrede van de Venezolanen zal wegnemen.

De oppositie, een dertigtal partijen verenigd in de Mesa de la Unidad Democrática (MUD), zal voor elke deelstaat één kandidaat naar voor schuiven. Die kandidaten zullen een attest van "goed gedrag" moeten voorleggen. Een  ma­noeu­vre om haar zwaargewichten buiten spel te zetten, zo vreest de oppositie.

Vorige week vroeg president Maduro de toekomstig verkozen gouverneurs zich te onderwerpen aan de almacht van de omstreden Grondwetgevende Vergadering. "Als ze dat niet doen, dan moeten ze vervangen worden", aldus Maduro. Dit lijkt alvast een onmogelijke opgave, omdat de oppositie de Grondwetgevende Vergadering niet eens wil erkennen.

Meest gelezen