NICOLAS MAETERLINCK

Rik Torfs: “Nooit echt gesprek geweest over conflict bij Broeders van Liefde”

Kerkjurist Rik Torfs heeft geprobeerd te bemiddelen in het conflict over euthanasie tussen de Belgische broeders en de internationale tak.  Maar dat heeft niets opgeleverd.  Torfs betreurt dat verschrikkelijk.

Professor Torfs zegt dat het wantrouwen tussen de twee partijen de voorbije maanden hoog was opgelopen.  Zo hoog dat een echt gesprek - zonder taboes en met een open geest - onmogelijk was geworden.  

Wie zulk een simpel gesprek onmogelijk heeft gemaakt wil Torfs niet openbaar maken.  Nochtans zag hij mogelijkheden.  ‘Een welles-nietes was beslist te vermijden’ zegt Torfs op Radio 1.  Maar de stellingen waren al ingenomen.  Verschrikkelijk, vindt hij.

De visietekst van de Broeders van Liefde bevatte twee stukken.  In het eerste deel stond dat de bescherming voor het leven niet absoluut is.  Dat was voor Rome ongetwijfeld moeilijk te verteren.

In het tweede deel stonden de zorgvuldigheidsregels die moeten worden toegepast wanneer iemand om euthanasie vraagt.  Daarover was een gesprek zeker mogelijk geweest denkt Rik Torfs.  Maar zover is het dus niet gekomen.

Hoe moet het nu verder?

Een optie zou kunnen zijn dat het label ‘katholiek’ wordt weggenomen van de Belgische Broeders van Liefde.  Zoiets gebeurt niet vaak, maar het gebeurt.  De procedure is niet eenvoudig, het is een complexe handeling.  Er zijn dan hoorzittingen en beroepsmogelijkheden.  Bovendien zou dan de congregatie van de Broeders van Liefde zijn eigen Belgische tak het label ‘katholiek’ moeten ontnemen.  In dat geval zit je in een wel heel conflictueuze situatie…  Torfs hoopt dus toch dat er nog een gesprek mogelijk zal zijn.  

Videospeler inladen...

Meest gelezen