Saudi's pakken geestelijken op die pleiten voor verzoening met Qatar

In Saudi-Arabië zijn een aantal belangrijke islamitische geestelijken gearresteerd op beschuldiging van "verraad". Ze hadden opgeroepen tot verzoening met het emiraat Qatar.

Op de lijst van de aanhoudingen staan bekende namen zoals Awad al-Qarni en Salman al-Odah. Dat zijn predikers met miljoenen volgers op de sociale media. De twee komen vaak voor in religieuze televisieprogramma’s die grootschalig bekeken worden in de Arabische wereld.

De arrestaties zouden niet te maken hebben met wat deze figuren prediken, maar wel omdat ze opgeroepen zouden hebben voor verzoening met het regime in Qatar, wat het Saudisch koningshuis beschouwt als verraad. Sinds het afbreken van de diplomatieke relaties tussen Qatar en Saudi-Arabië drie maanden geleden, voeren beide landen een mediaoorlog om hun standpunt op internationale vlak te verdedigen.

De Saudische autoriteiten hebben nog geen officiële mededeling vrijgegeven over de arrestaties. Maar dat is volgens mensenrechtenactivisten vaak het geval bij politieke vervolgingen in het koninkrijk.

Intussen loopt de spanning verder op in Saudi-Arabië. Zo maakten de veiligheidsdiensten gisteren bekend dat een terreurcel met succes opgerold was, die van plan was om een zelfmoordaanslag te plegen aan het gebouw van ministerie van Defensie in de hoofdstad Riyadh.

Meest gelezen