Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Soenens: "Ramp veel minder groot dan het had kunnen zijn"

VRT-correspondent Björn Soenens is in de Amerikaanse staat Florida en stelt vast dat de schade er na orkaan Irma al bij al goed meevalt. "We hebben veel brokstukken gezien, maar al bij al weinig dakschade", zegt hij. "De mensen hebben geluk gehad."

Soenens heeft de orkaan uitgezeten in Fort Lauderdale in het zuidoosten van de Amerikaanse staat. Gisteren is hij naar Naples getrokken, aan de westkust. "Daar is het oog van de storm over geraasd", vertelt de correspondent. "We hebben er veel minder schade gezien dan verwacht. In Naples was gevreesd voor vloedgolven van 4,5 meter, maar die zijn uitgebleven."

Volgens Soenens staan de laagst gelegen gebieden wel degelijk onder water. "In de Verenigde Staten wonen vaak de armste mensen in die gebieden. We hebben daar mensen gezien die door water liepen tot kniehoog", zegt hij daarover. "We hebben veel brokstukken gezien, maar relatief weinig dakschade. De mensen hebben echt geluk gehad."

De mensen hier hebben echt geluk gehad

Het grootste probleem momenteel is het gebrek aan stroom, benzine en voedsel. "De elektriciteit is uitgevallen. De benzinestations zijn niet meer bevoorraad en er is geen voedsel meer te krijgen", zegt Soenens. "Het is er nu meer dan 30 graden. Als je dan in je huis vastzit zonder stroom, dan wordt alles rot in de koelkast."

Intussen zijn volgens Soenens al veel geëvacueerden teruggekeerd naar huis. "Ze willen zien hoe hun huis de orkaan doorstaan heeft", zegt hij. Al geeft hij ook toe dat de nieuwsberichten over plunderaars er voor iets tussen zitten. "De ramp is minder groot dat ze had kunnen zijn en de solidariteit tussen de mensen is groot." Waar de autoriteiten de wegen nog niet hebben vrijgemaakt, doen gewone burgers dat samen.

Wel veel schade op Florida Keys

Op de Keys, de eilandengroep onder het vasteland van de staat Florida, is er wel veel schade zoals blijkt uit onderstaande beelden.

Videospeler inladen...

Meest gelezen