Videospeler inladen...

Staking bij Volvo: oplossing in zicht?

Bij Volvo Cars in Gent is er een verbeterd voorstel uitgewerkt. De ochtendploeg is al daarvan op de hoogte gebracht. De middagploeg wordt de komende uren ingelicht.

Nadat de ochtendploeg gisteren niet aan de slag ging, werd gisteren rond de middag een eerste voorstel uitgewerkt. Dat kon de rust in het bedrijf niet terugbrengen. Vandaag hebben vakbonden en directie opnieuw onderhandeld. Uit die gesprekken is een nieuw voorstel gekomen.

Wat is er beslist?

De directie belooft om beter te luisteren naar de werknemers. Er komt ook beter overleg - in kleine groepen - over de problemen. Gisteren was beslist om de snelheid van de lopende band te verlagen. Vandaag is overeengekomen om die snelheid tijdelijk nog iets lager te leggen. Ook 140 uitzendarbeiders mogen blijven tot begin 2018. Er zijn tot slot ook afspraken gemaakt over het omzetten van overuren inhaalrust.

De ochtenploeg is op de hoogte gebracht van de nieuwe voorstellen. De middagploeg krijgt ze rond deze tijd te horen. Vandaag of morgen wordt dus duidelijk of de band opnieuw wordt opgestart. De arbeiders moeten daarover stemmen met de hand. Als ze beslissen om te werken, zullen de niet-gewerkte uren van de voorbije dagen toch betaald worden.  Als ze morgen staken, dan krijgen de arbeiders geen loon. 

Onrust door nieuw model

De werkonderbreking heeft alles te maken met de omschakeling naar een nieuw model. De productie van het SUV-model XC60 verhuist van Volvo Cars Gent naar Zweden. In de plaats komt het nieuwe model XC40.  De overgang naar dat nieuwe model zorgt voor onrust en onzekerheid en verloopt volgens sommige werknemers niet optimaal. Ze vinden de werkdruk te hoog en er is veel onduidelijkheid over het verlofsysteem.

Meest gelezen