Succes nieuw boek over hoogsensitiviteit is voor psychiater Dirk De Wachter geen verrassing

'Leven zonder filter', zo heet het boek over hoogsensitiviteit van columniste en cartooniste Fleur van Groningen. Een boek waarin ze vertelt over haar leven in een wereld die haar te veel prikkelt. Of beter: in een wereld waarin prikkels bij haar harder binnen lijken te komen dan bij anderen. En dat veel mensen daar dezer dagen tegenaan lopen is ook psychiater Dirk De Wachter niet ontgaan.

De inkt is nog niet droog of het boek van Fleur van Groningen is al ijverig bezig aan zijn klim naar de top van de boekentoptien. Amper enkele dagen nadat het boek uitkwam is ook de derde druk al van de persen gerold. Zoiets gebeurt niet vaak in boekenland. Hoogsensitiviteit is blijkbaar een -excuseer ons het woord- gevoelig onderwerp.

Ook in de praktijk van De Wachter valt het woord hoogsensitief of hooggevoelig de laatste tijd meer en meer, zelfs nog voor dit boek er was.  Mensen herkennen zich blijkbaar in die term. In het Radio 1-programma "De wereld vandaag" probeert hij te verklaren hoe dat komt. "Het is een begrip dat niet zo stigmatiserend is zoals klassieke psychiatrische diagnoses. Mensen zijn niet graag ziek en afwijkend. De term hooggevoelig kan ook positief geïnterpreteerd worden."

Mensen zijn niet graag ziek en afwijkend. De term hooggevoelig kan ook positief geïnterpreteerd worden.

De Wachter erkent wel dat hooggevoeligheid geen medische term is. Hij komt niet voor in de DSM 5, het boek met erkende psychiatrische aandoeningen. Toch vraagt hij zich af waarom hooggevoeligheid door veel mensen als een probleem ervaren wordt. "Ik zou zeggen dat ik eerder problemen heb met laaggevoeligheid, dat gevoelige mensen moeten gekoesterd worden. Ik heb graag mensen die hun gevoelens kunnen tonen. Misschien is onze wereld soms wat weinig gevoelig."

De opgang van een term zoals hoogsensitiviteit houdt ook een risico in. Als er een woord voor bestaat wordt iets nogal snel als ziekte beschouwd en dan ontstaat de reflex om naar medicijnen te zoeken om het op te lossen, of wordt de aanpak heel individueel.  Het zegt volgens De Wachter zeker iets over het zenuwstelsel van de mensen die er onder lijden, maar mogelijk is er ook meer aan de hand als zoveel mensen te gevoelig zijn voor hun omgeving. "Het zegt iets over de prikkelende en weinig met gevoelens rekening houdende context."

Meest gelezen