www.aurorebelot.com

Weyts: "Vlaanderen wel degelijk bevoegd voor controle slachthuizen" 

Volgens het onafhankelijk parlementslid Hermes Sanctoren zijn de controles op dierenwelzijn  in Vlaanderen juridisch niet correct geregeld. Volgens hem heeft het werk van de dierenwelzijncontroleurs geen wettelijke basis en kunnen slachthuizen die gesloten worden omdat ze de regels overtreden, die sluiting heel makkelijk aanvechten. Maar dat klopt niet, zegt minister van Dierenwelzijn Ben Weyts. Experten geven de minister gelijk.

Gisteren raakte een nieuw geval bekend van zware dierenmishandeling, in een runderslachthuis in Izegem. Dierenrechtenorganisatie Animal Rights toonde schokkende beelden, waarop Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts het slachthuis in Izegem liet sluiten.

Maar volgens onafhankelijk parlementslid Hermes Sanctorum hebben de Vlaamse dierenwelzijninspecteurs, die slachthuizen controleren en desnoods sluiten, niet die bevoegdheid. Sanctorum: "In 2014 werd dierenwelzijn een Vlaamse en Waalse bevoegdheid (daarvoor was het federaal, nvdr). Wallonië heeft dat in 2014 meteen wettelijk gereld, maar Vlaanderen nog altijd niet. De inspecteurs die langsgaan bij slachthuizen moeten wettelijk gedekt worden, maar in Vlaanderen is dat dus niet het geval."

Volgens Sanctorum gebruiken dierenmishandelaars dat juridisch vacuüm om de sluiting van hun slacthuis aan te vechten bij de Raad van State. Zo was er begin dit jaar het varkensslachthuis in Tielt. Dat moest dicht na schokkende beelden van de mishandeling van varkens. Het slachthuis vocht de sluiting aan bij de Raad van State en kon na enkele weken weer open. Sanctorum: "De advocaten van het slachthuis in Tielt hebben toen met dat argument gedreigd dat de Vlaamse overheid niet bevoegd is omdat ze dat wettelijk nooit geregeld heeft. En even later was het slachthuis weer open. Dat is toch wel vreemd."

Experten: "de minister heeft gelijk"

Klopt niet, reageert minister van Dierenwelzijn Ben Weyts. "De Raad van State heeft die argumentatie niet gevolgd. Wanneer een bevoegdheid wordt overgedragen, wordt ook de handhaving en de controle impliciet mee overgedragen," zegt Weyts. De Vlaamse dierenwelzijn inspecteurs werken dus wél wettelijk. Weyts is naar eigen zeggen ook verrast dat "een parlementslid dat beweert zich voor dierenwelzijn in te zetten, optreedt als een soort advocaat van de slachthuizen" en hen juridisch advies geeft over hoe "de sluiting van Weyts te omzeilen".

Experten staatsrecht geven minister Weyts gelijk. "De inspectie op het dierenwelzijn is ook overgedragen aan de gewesten. Vlaanderen is dus wel degelijk bevoegd", zegt Stefan Sottiaux (KU Leuven).

Meest gelezen