Maxime Anciaux - All rights reserved

65-plussers straks aan de powerfoods? "Ondervoeding dreigt"

Ruim een op de drie 65-plussers die thuis wonen, zijn onvervoed of lopen een groot risico op ondervoeding. Dat blijkt uit onderzoek van de West-Vlaamse hogeschool Vives en enkele universiteiten, schrijft De Standaard.  "Ons lichaam verandert fundamenteel naargelang we ouder worden, we verliezen spierkracht en dreigen veel minder mobiel te worden", zeggen experts. Daar moet iets aan gedaan worden: power foods kunnen helpen.

Professor geriatrie Maurits Vandewoude van de Universiteit Antwerpen, die zelf meewerkte aan het onderzoek, noemt het probleem "heel groot" en het bestaat ook al heel lang, zegt hij in De ochtend op Radio 1. "We hebben een eerste bevraging gedaan in 2008 bij mensen die thuis woonden en mensen in woonzorgcentra, en toen hebben we gezien dat die ondervoeding een belangrijke rol speelt, en dat het risico ervoor bijna tweederde van de mensen belaagt."

"Vijf jaar later hebben we toen opnieuw een bevraging gedaan, waarbij we gezien hebben dat het probleem vergelijkbaar was. De ondervoeding op zich was niet verbeterd."

We deden een rondvraag in 2008, en vijf jaar later. Het probleem van ondervoeding was niet verbeterd.  

Mensen verliezen spierkracht bij het ouder worden, en dat kan link worden

Oudere mensen zouden dus aan de zogenoemde powerfoods moeten, zoals hamburgers verrijkt met eiwitten, voedsel met extra vezels, of yoghurt, chocolade en mel met meer eiwitten. Geen overbodige luxe, zeggen experts, want de ondervoeding is een sluipend probleem. Wie eraan lijdt, merkt het vaak niet, voelt zich nog goed en is vaak nog mobiel.

Maar toch verandert ons lichaal fundamenteel naargelang we ouder worden, zegt Vandewoude. En het gaat daarbij niet enkel over gewicht. "Mensen beseffen dat te weinig. Het gaat niet enkel om gewichtsverlies, maar vooral om functieverlies. Mensen gaan spieren en spierkracht verliezen, worden minder mobiel en komen in de problemen. Het moeilijker om op te staan, om trappen te nemen, rond te lopen."  Het is daarom cruciaal dat ouderen voldoende aandacht aan hun voeding besteden, om te vermijden dat ze te frêle worden, en dat hun mobiliteit in het gevaar komt.

Op oudere leeftijd is het niet meer wat het was

Kunnen die powerfoods dit probleem efficiënt oplossen? "Studies hebben in elk geval aangetoond dat het belangrijk is om voldoende eiwitten te hebben, dat er correcties moeten gebeuren voor vitamines. Dat zijn net een aantal pijnpunten in de voeding van ouderen. In eerste instantie kan dat met normale voeding, maar als dat onvoldoende blijkt, kan men gaan denken aan supplementen. "

Het is ook zo dat ouderen de eiwitten die ze opnemen, minder efficiënt gaan gebruiken. "Jongeren gaan dat efficiënt gebruiken voor de aanmaak van spieren en weefsel, maar dat vermindert met het ouder worden. Vandaar dat die opname belangrijker wordt, en ze moet ook beter gespreid worden door de dag heen."

Ouderen hebben meer vitamines nodig, en beter gespreid doorheen de dag

Meest gelezen