Arbeiders Volvo Cars Gent verwerpen akkoord en staken voort

Bij Vovo Cars in Gent wordt er - voor de derde dag op rij - gestaakt. De meeste arbeiders kunnen zich niet vinden in het akkoord dat de directie gisteren met de vakbonden sloot. Om 10 uur is er een nieuw overleg. 

Maandagochtend legden de werknemers van Volvo Cars in Gent spontaan het werk neer. Gisteren kwam er een akkoord tussen de vakbonden en de directie. Daarin beloofde de directie om beter te luisteren naar de werknemers en om een betere overlegstructuur op poten te zetten. Daarnaast zou de snelheid van de lopende band tijdelijk worden verlaagd. De tijdelijke contracten konden langer blijven.

De werknemers zijn echter niet overtuigd van het voorstel. Enkele arbeiders werken wel nog, maar het merendeel blijft staken. Zo liepen er vannacht twintig auto's van de band, maar dat zijn er normaal vierhonderd. 

Het zit diep bij de mensen.

"Het zit heel diep bij de mensen, want het is ongeloofwaardig dat de directie nu nog afspraken maakt met de mensen", zo is te horen bij de vakbond. "Het probleem doet zich al langer voor. Vanaf vandaag is het een erkende staking. Iedereen die staakt, zal worden gesteund door de vakbond."

Om 10 uur zitten de vakbonden en de directie opnieuw samen. De sociale bemiddelaar en sectorfederatie Agoria schuiven ook mee aan tafel.

Nieuw model

De werkonderbreking heeft alles te maken met de omschakeling naar een nieuw model. De productie van het SUV-model XC60 verhuist van Volvo Cars Gent naar Zweden. In de plaats komt het nieuwe model XC40.  De overgang naar dat nieuwe model zorgt voor onrust en onzekerheid en verloopt volgens sommige werknemers niet optimaal. Ze vinden de werkdruk te hoog en er is veel onduidelijkheid over het verlofsysteem.

Meest gelezen