Videospeler inladen...

VN-topman: "Stop etnische zuivering van Rohingya in Myanmar"

Volgens VN-secretaris-generaal Antonio Guterres is de humanitaire situatie in Myanmar (Birma) catastrofaal en moet het leger het verjagen van de Rohingya meteen stoppen. Guterrres schuwt ook de harde woorden niet, de Veiligheidsraad formuleert het voorzichtiger.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

In een verklaring heeft de VN-Veiligheidsraad zich vanavond "bezorgd getoond over het overdreven geweld in Myanmar" en opgeroepen "tot onmiddelijke stappen om de situatie te de-escaleren, recht en orde te herstellen evenals de burgers te beschermen". Wellicht hebben Rusland en China iets hardere taal vermeden, zoals Myanmar hen gevraagd had.

Voor de vergadering begon had VN-secretaris-generaal Antonio Guterres uit een ander vaatje getapt: "De humanitaire situatie is catastrofaal en ik roep Myanmar op om de militaire operaties tegen de Rohingya op te schorten en de mensen die gevlucht zijn te laten terugkeren naar hun land", aldus Guterres.

Op de vraag van een journalist of het hier gaat om etnische zuivering, antwoordde Guterres "als een derde van de Rohingya uit Myanmar moet vluchten, kunt u een beter woord vinden om dat te omschrijven? Mensen lijden en sterven op grote schaal en we moeten dat nu stoppen. Dat is mijn belangrijkste kopzorg nu",  zei de VN-secretaris-generaal.

Guterrres vroeg Myanmar op om de gevluchte Rohingya "te laten terugkeren en hen of de nationaliteit te geven of een andere wettelijke status waardoor ze een normaal leven zouden kunnen leiden".  

Sinds eind augustus zijn er nu al 380.000 Rohingya -meer dan de helft zijn kinderen-  vanuit Myanmar gevlucht naar Bangladesh. Daar zitten nu al meer dan 630.000 Rohingya, meestal in overbevolkte vluchtelingenkampen. Vandaag is wel een eerste vliegtuig met humanitaire hulp van de VN aangekomen in Bangladesh.

Aung San gaat niet naar de VN in New York

Guterres zei ook dat hij regelmatig contact heeft met de premier van Myanmar en Nobelprijswinnares voor de Vrede Aung San Suu Kyi. Die had willen deelnemen aan de bijeenkomst van de Algemene Vergadering van de VN in New York die volgende week van start gaat. Ze wil nu liever in eigen land blijven en zou op 19 september tijdens een toespraak een belangrijke oproep tot verzoening in haar land willen lanceren, aldus medewerkers.

Vorig jaar was Aung San een erg opgemerkte gaste op de bijeenkomst van de VN, maar dit jaar heeft ze veel kritiek gekregen wegens de brutale verdrijving van nu al meer dan 370.000 moslims van de Rohingya-minderheid naar buurland Bangladesh. Vooral islamitische landen laten zich daarbij horen, van Iran en Pakistan tot Maleisië en Indonesië.

Volgens een regeringswoordvoerder zijn nu 176 dorpen van Rohingya in Myanmar leeg. Het gaat om een totaal van 471 dorpen die het doelwit zijn van "veiligheidsoperaties". Die zijn volgens Myanmar een antwoord op aanvallen van Rohingya-rebellen eind augustus. Dat is ook zo, maar veel landen vinden de brutale aanpak van Rohingya-burgers overdreven en onaanvaardbaar.

Nu heeft Aung San Suu Kyi in eigen land niets te zeggen over veiligheidskwesties -de bevoegdheid daarvoor ligt exclusief bij het leger- maar ze heeft ook de wreedheden niet veroordeeld en legt de schuld bij "terreurgroepen van de Rohingya".

Meest gelezen