Drie Vlamingen op shortlist ECI Literatuurprijs

Van de zes genomineerden komen er drie uit Vlaanderen: Koen Peeters met De Mensengenezer, Peter Terrin met Yucca en Annelies Verbeke met Halleluja.

Uit een longlist van 25 boeken uit Nederland en Vlaanderen heeft de jury van de ECI Literatuurprijs (voorheen AKO Literatuurprijs) zes werken gekozen, en de helft komt van Vlaamse auteurs.

Koen Peeters, Peter Terrin en Annelies Verbeke maken kans op de hoofdprijs van 50.000 euro. De winnaar wordt bekendgemaakt op 9 november.  De vijf andere genomineerden krijgen vanaf dit jaar 5.000 euro.

De drie Nederlandse genomineerden zijn Huub Beurskens met Eindeloos Eiland, Daniël Rovers met De Waren en Marijke Schermer met Noodweer. 

Naast de ECI Literatuurprijs wordt in samenwerking met NRC en HUMO ook de ECI Lezersprijs uitgereikt. Vijftig enthousiaste lezers uit Nederland en Vlaanderen bepalen met elkaar welk boek van de shortlist zij het beste vinden. De winnaar ontvangt een bedrag van 10.000 euro. 

Opvallende afwezige bij de zes genomineerden is Jeroen Olyslaegers, die voor zijn roman 'Wil' dit jaar de Fintro Literatuurprijs won - zowel bij de vakjury als bij de lezersjury. Ook Stefan Hertmans stond met De bekeerlinge op de longlist, maar ook hij is niet genomineerd. Hertmans was de winnaar van 2014 met Oorlog en Terpentijn. Peter Terrin won in 2012 met Post Mortem.

Meest gelezen