Man Booker

Grote namen en debutanten op shortlist Man Booker Prize

Naast Paul Auster, George Saunders en Ali Smith maken ook debutanten Fiona Mozley en Emily Fridlund kans op de prestigieuze literaire Man Booker Prize. De winnaar kennen we op 17 oktober.

Dit is de shortlist:

  • 4321 van Paul Auster (VS)
  • History of Wolves van Emily Fridlund (VS)
  • Exit West van Mohsin Hamid (VK-Pakistan)
  • Elmet van Fiona Mozley (VK)
  • Lincoln in the Bardo van George Saunders (VS) 
  • Autumn van Ali Smith (VK).

De meest contoversiële nominatie is die voor de roman 4321 van de Amerikaanse auteur Paul Auster. Daarin verkent hij vier mogelijke levenspaden voor Archie Ferguson, een zoon van een fotografe en een verkoper van huishoudapparaten. De ene keer heeft hij succes, de andere keer sterft hij. Soms lukt het in de liefde, een andere keer niet. Dat levert een roman van bijna duizend bladzijden op, met veel herhalingen. De reacties  op het boek waren dan ook gemengd. Overigens komen pas sinds 2014 ook Amerikaanse boeken in aanmerking voor de Man Booker. 

Bardo: tussen dood en reïncarnatie

 Lincoln in the Bardo van de Amerikaan George Saunders is een bestseller. Saunders beschrijft het onpeilbare verdriet van de Amerikaanse president Abraham Lincoln na de dood van zijn zoon William. Het begrip Bardo uit de titel komt uit de Tibetaanse-boeddhistische traditie: het verwijst naar het stadium halfweg tussen dood en reïncarnatie, wanneer de ziel niet verbonden is met een lichaam.

Voor Ali Smith is het de vierde keer dat ze op de shortlist staat (na Hotel World, The Accidental en How to Be Both.) Autumn, het eerste van vier boeken over de seizoenen, speelt in het Verenigd Koninkrijk van na het EU-referendum.

Exit West van de Pakistaans-Britse auteur Moshin Hamid is een oorlogsroman doorspekt met sciencefiction: zo kunnen geliefden via wormgaten ontsnappen naar het Westen.

Verrassende debutanten en verliezers

Naast de gevestigde auteurs prijken ook debutanten: de 29-jarige Britse Fiona Mozley en de Amerikaanse Emily Fridlund.

Zij haalden het verrassend van gedoodverfde kandidaten als Arundhati Roy (de winnaar van 1997 met De God van Kleine Dingen) en Colson Whitehead , die met The underground railroad (over een ondergrondse ontsnappingsroute voor slaven) de Pulitzer Prize wegkaapte.

De winnaar van de Man Booker Prize ontvangt 50.000 pond. De bekendmaking is op 17 oktober.

Meest gelezen