AP2011

Illegale cacaoproductie verwoest regenwoud in Ivoorkust

Cacaoboeren in West-Afrika palmen steeds meer natuurgebieden en beschermde parken in om hun productie op te voeren. De grote chocoladeproducenten erkennen het probleem, maar ondernemen weinig, aldus The Guardian.

Uit een onderzoek van de Britse krant blijkt dat het regenwoud in Ivoorkust en Ghana, de twee grootste producenten van cacao, tegen een erg snel tempo verdwijnt om plaats te maken voor cacaoplanten. Als er niets wordt ondernomen, zou het regenwoud in die landen tegen 2030 geheel verdwenen zijn. In Ivoorkust is het woud sinds 1960 al met meer dan 80% afgenomen.

Ivoorkust levert 40% van alle cacaobonen ter wereld en is de grootste producent voor Ghana. Zowat 70% van alle cacao ter wereld komt uit een gebied tussen Sierra Leone en Kameroen in West-Afrika en daar leven twee miljoen boeren van de teelt.

De boeren planten steeds meer cacao in natuurgebieden en beschermde parken en daar wordt weinig of niet tegen opgetreden. Bovendien denken ze dat de bodem van het regenwoud beter is voor de kwaliteit van de cacao.

Het zijn blanke mensen die chocolade kunnen eten, wij niet

Cacaoboer uit Ivoorkust kan zich eindproduct niet veroorloven, zegt The Guardian

"We doen ons best, maar..."

De grote chocoladeproducenten zoals Mars, Nestlé, Mondelez en Barry Callebaut erkennen het probleem en zeggen dat ze werken aan controleprojecten om geen bonen uit beschermde natuurgebieden aan te kopen. In de praktijk is dat echter erg moeilijk.

De lokale overheden en de regeringen van Ivoorkust en Ghana zeggen dat ze hun best doen, maar veel controleurs worden gewoon omgekocht. Cacao is de ruggengraat van de economie van die landen en levert voordeel op in alle lage van de bevolking tot de toppolitici toe.

Controle is ook moeilijk en gevaarlijk, want in 2004 verdween de Frans-Canadese journalist Guy-André Kieffer tijdens een onderzoek naar de ontbossing. Wellicht is hij nadien vermoord.

Veel cacaoboeren leven bovendien in armoede en worden uitgebuit en door opkopers te weinig betaald voor hun oogst. "Het zijn blanke mensen die chocolade eten, wij niet", getuigde een boer aan The Guardian om aan te geven dat hij zich geen chocoladereep kan veroorloven.

Meest gelezen