Ivan De Vadder: "Onkelinx is een monument in de Belgische politiek"

PS-boegbeeld Laurette Onkelinx kondigde aan dat ze eind 2019 zal stoppen met de politiek. Ivan De Vadder volgde haar emotionele persconferentie. "Na haar beslissing en het terugtrekken van Paul Magnette naar Charleroi blijft enkel nog voorzitter Elio Di Rupo over als PS-boegbeeld."

Wat heeft Onkelinx juist beslist?

Videospeler inladen...

Onkelinkx heeft nog twee belangrijke functies bij de PS. Ze is voorzitter van de Brusselse PS. De afgelopen maanden kwam ze geregeld in het nieuws met de schandalen bij Samusocial. Daarnaast is ze ook nog fractieleider van de PS in de Kamer van Volksvertegenwoordigers.

Vandaag kondigde ze aan dat ze stopt met de politiek, ten laatste in 2019. Ze laat daarmee uitschijnen dat het wel eens vroeger zou kunnen gebeuren. Haar belissing kondigde ze aan op een emotionele persconferentie, waar ze tweemaal in tranen uitbarstte. Ze sloot haar persconferentie af met de woorden: "Het was een eer om gediend te hebben."

Wat heeft Onkelinx betekend voor de Belgische politiek?

Videospeler inladen...

Laurette Onkelinx is echt een monument in de Belgische politiek. Haar afscheid betekent het einde van de een politieke generatie.

  • Onkelinx werd voor het eerst minister in 1992.
  • In 1993 wordt ze ministerpresident van de Franse gemeenschapsregering.
  • In 1999 keert ze terug naar het federale niveau en wordt ze voor lange tijd vicepremier voor de PS.
  • Ze diende onder drie koningen: Boudewijn, Albert II en Filip.
  • Ze was minister onder vijf premiers: Dehaene, Verhofstadt, Leterme, Van Rompuy en Di Rupo.

Waarom stopt ze met de politiek?

Videospeler inladen...

Onkelinx gaf twee redenen aan voor haar afscheid. Ze dacht al langer na over wat ze ging doen na haar politieke carrière. Maar ze geeft ook toe dat de affaires van de laatste maanden, die vooral haar partij teisterden, haar beslissing versneld hebben. Ze had het over "een verbrokkelde democratie" die invloed had op haar beslissing. 

Wat betekent haar beslissing voor de PS?

Videospeler inladen...

Met het vertrek van Onkelinx verliest de PS een van haar boegbeelden. Jarenlang was ze de vicepremier voor de PS en was ze hét aanspreekpunt. Ook naar Vlaanderen toe, waar ze ook regelmatig in het nieuws kwam als federaal minister. 

Nu Onkelinx stopt en Paul Magnette alleen nog burgemeester van Charleroi is, blijft van die hele generatie PS-boegbeelden alleen maar voorzitter Elio Di Rupo over.

Herbeluister het gesprek met Ivan De Vadder in 'Nieuwe Feiten' op Radio 1:

Meest gelezen