Jimmy Carter kritisch over Trump: "Hij is een teleurstelling op het wereldtoneel"

Voormalig Amerikaans president Jimmy Carter is het niet eens met het buitenlands beleid van de huidige president Donald Trump. “Hij is een teleurstelling op het wereldtoneel.”

De 92-jarige Carter uitte zijn kritiek tijdens zijn jaarlijkse presentatie bij het Carter Center in Atlanta. Hij had het onder meer over het conflict tussen Amerika en Noord-Korea. Afgelopen zomer kwam er langs beide kanten behoorlijk dreigende taal, na testen met kernraketten door Noord-Korea.

De voormalige president zei niets over de forse taal van Trump, maar een goede verstaander begreep wel dat hij het daar niet mee eens is. “Ik zou mijn beste man meteen naar Noord-Korea sturen, als ik niet zelf zou gaan”, zegt Carter, die er fijntjes aan toevoegt dat hij drie keer in het land is geweest. 

“De Noord-Koreanen willen een verdrag waarin staat dat de Verenigde Staten hen niet zullen aanvallen, tenzij Noord-Korea de Verenigde Staten of een bondgenoot zou aanvallen”, zegt Carter. “Zolang we met hen praten en hen respecteren als mensen zullen we vooruitgang maken.”

Daarnaast is Carter ook niet optimistisch over de situatie in het Midden-Oosten. “Ik denk niet dat Trump met een oplossing komt die rechtvaardig is voor de Palestijnen.”

Meest gelezen