Nieuw corruptieonderzoek tegen de Braziliaanse president Michel Temer

In Brazilië heeft het Hooggerechtshof toelating gegeven om een nieuw onderzoek te starten naar president Temer en een van zijn vroegere medewerkers. Eerder had het parlement een corruptiezaak tegen de president afgewezen.

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

Volgens het Hooggerechtshof zijn er "voldoende aanwijzingen" dat president Temer in mei een decreet heeft ondertekend dat het havenbedrijf Rodrimar in de stad Santos bevoordeeld zou hebben. Dat decreet zou op maat geschreven zijn van de behoeften van dat bedrijf.

Dat wil nog niet zeggen dat de president schuldig, benadrukt het hof, wel dat er voldoende elementen zijn die onderzocht moeten worden. Wanneer dat onderzoek afgerond zal zijn, is nog niet duidelijk.

Als blijkt dat Temer of zijn medewerkers inderdaad smeergeld kregen van Rodrimar, dan moet het parlement beslissen of hij zich daarvoor moet verantwoorden. Wanneer twee derde van de parlementsleden daarvoor stemmen, wordt Temer tot zes maanden geschorst en worden de taken van de president overgenomen door de voorzitter van het Lagerhuis. Intussen kan de president dan terecht staan voor een rechtbank.

Temer ontsnapte eerder al aan vervolging

In een mededeling laat de president weten dat hij onschuldig is en valt hij ook uit naar het gerecht. Hij valt uit naar de methoden die de onderzoekers gebruiken zoals het afluisteren van telefoons en zegt dat "reputaties te grabbel worden gegooid op basis van illegaal verworven bewijzen of getuigen met een bedenkelijke reputatie; bandieten die in ruil genade krijgen", zegt hij.

Het is al de tweede keer dat Temer verwikkeld raakt in een corruptieonderzoek. De vorige keer stemde het parlement tegen de opschorting van zijn presidentschap. Dat sloeg toen op een groot fraudeschandaal bij het vleesbedrijf JBS, het grootste van het land. Twee toplui van dat bedrijf zijn inmiddels opgepakt.

Eerder moest ook zijn linkse voorgangster Dilma Roussef ontslag nemen als presidente nadat ze genoemd was in corruptieschandalen. Ook haar voorganger Luz Inacio Lula da Silva is veroordeeld wegens corruptie, maar zijn zaak moet nog in beroep behandeld worden.

 

Meest gelezen