© A. Laule - creative.belgaimage.be

Gevaarlijk groot aantal Portugese Oorlogsschepen aangespoeld in Engeland

Op een strand in Cornwall, in het zuidwesten van Engeland, zijn grote aantallen gevaarlijke kwalachtigen aangespoeld met de naam Portugese Oorlogsschip. Een plaatselijk strand is prompt gesloten.

De kwalachtige Physalia physalis is eigenlijk een kolonie van een kwal en poliepen, die samenklitten tot iets wat lijkt op een kwal met tentakels, en wordt ook wel staartkwal of buiskwal genoemd.

Het strand van Perranporth in Cornwall werd een tijd afgesloten omdat redders "ongewoon grote aantallen" van de kwalachtigen met purperen tentakels hadden opgemerkt. Ze waren eerder ook al gespot in Wales.   

Contact met de tentakels veroorzaakt onmiddellijk intense pijn

In uitzonderlijke gevallen kan het dodelijk zijn

De rode vlag werd gehesen omdat redders vreesden dat zwemmers gestoken zouden worden. Contact met de tentakels van de kwal veroorzaakt onmiddellijk intense pijn, huidstriemen en jeuk. "Er kunnen zich blaren vormen en de letsels laten soms gepigmenteerde littekens na", meldt het Antigifcentrum.

Contact kan ook ademhalingsproblemen en misselijkheid veroorzaken, en in uitzonderlijke gevallen tot de dood leiden. De tentakels van een buiskwal kunnen heel lang worden en soms meters ver reiken. 

Het bovenste deel van het dier lijkt op een zak en drijft boven, met een blauwe en paarsachtige kleur. Zeker kinderen vinden dat aspect bijzonder fascinerend, waarschuwt de Britse Marine Conservation Society.   

Meegevoerd met de wind

Het zeewater is na de zomer relatief warm in het zuidwesten van Engeland, wat hun aanwezigheid zou kunnen verklaren, maar mogelijk ook door Atlantische stormen. Het is al het tweede opeenvolgende jaar dat Portugese oorlogsschepen gezien zijn aan de Britse kust.

De dieren komen verder vooral voor in de Stille Oceaan, en in delen van de Atlantische Oceaan. Maar de zeewinden kunnen het Portugees Oorlogsschip over lange afstanden meevoeren. "Het is dan ook al gerapporteerd aan de zuidwestkust van Engeland en bij Aquitaine in het zuidwesten van Frankrijk", meldt het Antigifcentrum.

En bij ons?

De aanwezigheid van de Physalia physalis of het Portugees oorlogsschip in de Noordzee is uitzonderlijk. Het dier is waargenomen in 1912 aan de kust van Knokke, maar sindsdien niet meer, aldus het Antigifcentrum.

Meest gelezen