Nicolas Maeterlinck

Reacties op afscheid Onkelinx: "Authentiek, gepassioneerd, hardnekkig, maar ook machtspoliticus"

De reacties op het politieke afscheid van PS-passionaria Laurette Onkelinx stromen binnen. Meestal getuigen die van respect en bewondering, maar sommigen benadrukken ook enkele minder positieve aspecten.

"Laurette is een vriendin met een genereus hart die een minister van uitzonderlijke kwaliteit was"", reageert PS-voorzitter Elio Di Rupo. Hij zegt ook haar keuze te respecteren. Jarenlang vormden Onkelinx en hijzelf een soort PS-tandem.

Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) verliest met Onkelinx een belangrijke steunpilaar in de Brusselse PS. Hij noemt haar een "grande dame".

Oud-premier Guy Verhofstadt (Open VLD) , vandaag fractieleider van de liberalen in het Europees Parlement, wenst Onkelinx "al het beste in wat ze na 2019 zal ondernemen". Hij herinnert zich de samenwerking met haar in de zijn twee regeringen als "intense jaren".

Open VLD-Kamerfractieleider Patrick Dewael zat samen met Onkelinx in de regering en is vandaag haar collega-fractieleider. "Laurette Onkelinx is een gerespecteerd politiek tegenstrever", zegt hij. "Ze kent haar dossiers, weet compromissen te sluiten en zal haar standpunt zwaar bevechten." Hij noemt haar "geen gemakelijke tegenstander, zowel binnen de meerderheid als in de coalitie, waar ze steeds hardnekkig haar standpunten verdedigde". Desondanks was het volgens Dewael "aangenaam om met haar om te gaan". 

Laurette Onkelinx is een gerespecteerd politiek tegenstrever

Open VLD-Kamerfractieleider Patrick DeWael

"Laurette was een leeuwin, maar ook een warme persoonlijkheid", zegt oud-minister Karel De Gucht (Open VLD), die vaak met haar heeft gewerkt. "Maar ik heb ook altijd gevonden dat zij een zeer goede politica was die haar dossiers bijzonder goed kende", zegt De Gucht in "De wereld vandaag" op Radio 1. Hij beschrijft haar ook nog als "emotionele vrouw die ook weet hoe dat wordt gespeeld". 

Laurette was een leeuwin

Oud-minister Karel De Gucht (Open VLD)

MR-Kamerfractieleider David Clarinval vindt dat zijn PS-collega "haar stempel gedrukt heeft op het politieke leven van meer dan 20 jaar". Hijnoemt haar "een vrouw met overtuiging die haar standpunten met veel vuur verdedigt, een moeilijke maar correcte onderhandelaar die haar woord houdt".

Een vrouw met overtuiging die haar standpunten met veel vuur verdedigt

MR-Kamerfractieleider David Clarinval

"Het is iemand die enorm gepassioneerd is in wat ze doet", zegt oud-minister Johan Vande Lanotte (SP.A). "Het is iemand die goed haar dossiers kent, weet waar ze naartoe wil en dat heel koppig probeert te verdedigen." Volgens hem was de SP.A vaak de brug tussen haar en de andere coalitiepartners. 

Het is iemand die goed haar dossiers kent, weet waar ze naartoe wil en dat heel koppig probeert te verdedigen

Oud-minister Johan Vande Lanotte (SP.A)

SP.A-Kamerfractieleider Meryame Kitir vindt dat Laurette Onkelinx "een moedige beslissing" heeft genomen. "Het is sterk dat ze plaats maakt voor jongeren", vindt ze. Ze wijst ook op de "volle furie" waarmee Onkelinx haar dossiers verdedigt. Oud-minister Freya Van den Bossche (SP.A) noemt haar "de strafste collega met wie ik ooit heb gewerkt". 

Haar Groen-collega Kristof Calvo noemt Onkelinx "authentiek en gepassioneerd". Hij zegt haar te zullen missen als collega in de Kamer.

Oud-minister Joëlle Milquet (CDH) looft "de 30 sterke en opvallende jaren van de carrière in dienst van het land" van Onkelinx. "Geëngageerd, een enorme werklust, competent, aangenaam, loyaal, sprankelend: we zullen Laurette missen", aldus Milquet, zelf ook een vrouw die niet met zich laat sollen.

Geëngageerd, een enorme werklust, competent, aangenaam, loyaal, sprankelend

Oud-minister Joëlle Milquet (CDH)

Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA) kreeg het meer dan eens aan de stok met Laurette Onkelinx, die het hem niet makkelijk heeft gemaakt. Desondanks heeft ook hij woorden van lof voor haar professionaliteit en haar wijsheid. "Ik zal ze missen", twittert hij.

Minder positief klinkt N-VA-Kamerlid Valerie Van Peel. "Hopelijk luidt dit ook het einde in van tijdperk van soort van machtspolitici die geloofwaardigheid politiek kapot hebben gemaakt", twittert ze.

Meest gelezen