AFP or licensors

Rusland keurt economische sancties tegen Noord-Korea mee goed, "maar smokkelt wel olie naar het land"

Rusland smokkelt al een hele tijd olie naar Noord-Korea, ondanks de verhoging van de economische sancties tegen het land. Dat zeggen Amerikaanse functionarissen. "Een proces dat al jaren aan de gang is", zegt correspondent Geert Groot Koerkamp.

Begin deze week legde de VN-veiligheidsraad strengere sancties op voor Noord-Korea, nadat het land vorige week opnieuw een test heeft gedaan met een krachtige waterstofbom. Concreet mag het communistische regime minder olie invoeren en minder textiel uitvoeren.

Amerika wilde graag een volledig invoerverbod op olie voor het land, maar dat kwam er niet. De VN-veiligheidsraad kwam tegemoet aan de vraag van China en Rusland, die dat net niet wilden. 

Smokkel

Maar net nu blijkt dat Rusland olie en andere goederen naar Noord-Korea smokkelt, zo melden Amerikaanse functionarissen. Ze baseren zich daarvoor op officiële documenten over de activiteiten tussen de Noord-Koreaanse havens en de Russische haven van Vladivostok.

"De smokkel is een proces dat al jaren aan de gang is", zegt correspondent Groot Koerkamp. "Het gaat vooral om goederen die Noord-Korea nodig heeft om te functioneren, zoals brandstof, benzine en diesel."

Volgens de officiële cijfers is het vooral China dat exporteert naar Noord-Korea, zegt de correspondent. "Rusland is zogezegd maar verantwoordelijk voor een paar procenten. De woordvoerder van president Vladimir Poetin zei onlangs zelfs nog dat het om een verwaarloosbaar percentage gaat. Maar anderzijds weten we dat er jaarlijks honderdduizenden tonnen diesel en benzine worden uitgevoerd naar Noord-Korea. Dat zijn toch wel andere getallen."

Meest gelezen