AFP or licensors

Russische steden opgeschrikt door reeks mysterieuze bommeldingen

Op verschillende plaatsen in Moskou zijn vandaag zeker 15.000 mensen geëvacueerd na een reeks mysterieuze bommeldingen. De afgelopen dagen werden ook al andere Russische steden opgeschrikt door soortgelijke anonieme dreigementen. 

In Moskou kwamen vandaag ongeveer gelijktijdig 20 bommeldingen binnen bij de politie. Drie treinstations, meer dan tien winkelcentra en een gebouw van de universiteit werden ontruimd. In totaal waren zo'n 15.000 mensen bij de evacuaties betrokken. Er werd uiteindelijk niets gevonden dat erop wijst dat er daadwerkelijk gevaar dreigde.

Het is al de vierde dag op rij dat dergelijke mysterieuze bommeldingen Russische steden op hun kop zetten.  Van het Oeral-gebergte tot diep in Siberië: in totaal werden 45.000 mensen geëvacueerd uit scholen, overheidsgebouwen en winkelcentra. In de Siberische stad Tomsk bijvoorbeeld werden meer dan tien scholen ontruimd, naast enkele gerechtshoven, winkelcentra en een busstation. Nergens werden explosieven of andere verdachte materialen gevonden.

Cyberaanval uit Oekraïne of anti-terreuroefening?

Niemand lijkt te weten wie achter de reeks bommeldingen zit. Volgens de Russische veiligheidsdiensten komen ze binnen in de vorm van vooraf opgenomen boodschappen via telefoondiensten op het internet.

In de media spreekt een bron bij de diensten van een cyberaanval en wijst Oekraïne met de vinger. Anderen houden het bij een cyberaanval "uit het buitenland". 

Toch doet ook een andere mogelijke verklaring de ronde. Een bron bij het Russische ministerie van Defensie zegt dat de evacuaties deel uitmaken van een anti-terreuroefening. Ook David Jan Godfroid, NOS-correspondent in Rusland, zoekt het eerder in die richting. Bij de NOS zegt hij dat het volgens hem ook zou kunnen gaan om een grootscheepse oefening om de paraatheid van politie en hulpdiensten te testen, bijvoorbeeld met het oog op het WK voetbal, dat volgend jaar in Rusland wordt gehouden. 

Meest gelezen