NASA Earth Observatory/OLI

Satellietbeelden tonen hoe Irma groene Caraïbische eilanden bruin kleurde

De NASA heeft satellietbeelden vrijgegeven van verschillende Caraïbische eilanden, voor en na de doortocht van orkaan Irma door het gebied. Op de beelden in natuurlijke kleuren is duidelijk te zien hoe de groene tropische eilanden na de doortocht van Irma zo goed als volledig bruin kleuren. 

De orkaan Irma ploegde in september door de Atlantische Oceaan, en hield lelijk huis op verschillende Caraïbische eilanden vooraleer koers te zetten naar de Florida Keys en het vasteland van de VS. 

De beelden van de NASA, die afkomstig zijn van de Operational Land Imager op de Landsat 8 satelliet, tonen het effect van Irma op de Britse en Amerikaanse Maagdeneilanden. De beelden werden genomen op 25 agustus en 10 september, dus voor en na de doortocht van de storm. Door de weersomstandigheden zijn het zowat de enige satellietbeelden waarop bijna geen wolken te zien zijn, zo zegt de NASA.  

NASA Earth Observatory/OLI

Het duidelijkste verschil tussen de beide beelden is de wijdverspreide verkleuring van het landschap. De groene eilanden van voor de doortocht van Irma zijn bijna volledig bruin gekleurd na de storm. 

Volgens de NASA zijn daar een aantal mogelijke oorzaken voor: de weelderige tropische vegetatie kan door de harde windstoten van de storm uitgerukt worden, zodat de satelliet veel meer kale grond te zien krijgt. Een andere mogelijke oorzaak is de zoutnevel die de orkaan veroorzaakt. Die kan de bladeren bedekken en doen verdorren terwijl ze nog aan de bomen hangen. 

Irma trok over de meest noordelijke Maagdeneilanden in de namiddag van 6 september. De orkaan was toen nog een categorie 5, met windsnelheden tot bijna 300 kilometer per uur. 

NASA Earth Observatory/OLI

Een close up van Virgin Gorda in de Britse Maagdeneilanden  toont de veranderingen nog duidelijker. In het zuiden en het westen van het centrale, vierkante deel van het eiland is nog enig groen te zien, waarschijnlijk omdat die gebieden gedeeltelijk beschermd werden tegen de wind door de heuvels in het centrum. 

Het verschil in kleur van de oceaan wordt volgens de NASA waarschijnlijk veroorzaakt door verschillen in het oppervlak van de zee: ruwere oppervlakken verstrooien meer licht en lijken daardoor helderder en lichter.

NASA/MODIS

De vernieling is ook goed te zien op beelden van het eiland Barbuda (bovenaan), dat niet tot de Maagdeneilanden behoort maar,  als onderdeel van de staat Antigua en Barbuda, deel uitmaakt van de Bovenwindse Eilanden.

Barbuda, een klein eiland in het oostelijk deel van de Caraïben, werd vroeg op 6 september direct getroffen door Irma, toen nog een categorie 5 orkaan. Het beeld onderaan toont de vernieling zoals die op 8 september te zien was. 

Duidelijk is dat Antigua, het eiland onderaan, er relatief ongeschonden en intact uitziet. Het middelpunt van de orkaan passeerde ten noorden van Antigua, en daardoor liep het eiland beduidend minder schade op. Op 7 september, amper een dag na de  doortocht van Irma, was de elektriciteitsvoorziening in heel het eiland al hersteld, en was de internationale luchthaven van Antigua opnieuw open. 

De beelden van Barbuda en Antigua werden genomen door de Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer (MODIS) aan boord van de Terra and Aqua satellieten van de NASA.  

Meest gelezen