Studentenkoten alleen voor meisjes: mag dat wel?

Het komt minder vaak voor dan vroeger, maar het bestaat nog steeds: studentenkoten alleen voor jongens of voor meisjes. Maar mag dat eigenlijk wel, want is het geen inbreuk op de discriminatieregels? "De inspecteur" op Radio 2 zocht het uit.

Hier en daar kom je ze tegen in pakweg Leuven of Gent: affiches voor studentenkoten met de boodschap "enkel voor meisjes". Sven Pichal van "De inspecteur" belde het nummer op een van die bordjes en kwam terecht bij een Leuvense kotbazin die zich van geen kwaad bewust was.

"Dat is hier historisch gegroeid", vertelt de vrouw. "Ik heb het huis zelf overgenomen van een dame die alleen verhuurde aan meisjes. Het is een beetje een verouderd principe inderdaad. Als dat echt niet mag, ga ik er geen drama van maken om het te veranderen."

Ze is overigens niet de enige met deze studentenkamers: in Leuven zijn 3 procent van de koten op de privémarkt alleen voor meisjes, 1 procent is voor jongens. En ook de KULeuven zelf heeft nog studentenresidenties die uitsluitend voor meisjes of uitsluitend voor jongens zijn. Denk maar aan het Pauscollege bijvoorbeeld, waar nog steeds enkel jongens op kot zitten.

"Drempels wegwerken"

Bij de KULeuven verdedigen ze hun beleid. "We willen zoveel mogelijk drempels wegwerken zodat iedereen die dat wil de kans krijgt om te studeren", zegt Katrien Devillé van de Huisvestingsdienst van de KULeuven. "Er zijn meisjesstudenten die vanwege hun geloof niet op een gemengd kot mogen of willen zitten. Voor hen is het nodig dat ze in een meisjesresidentie of op een meisjeskot kunnen zitten. Anders zou het voor hen betekenen dat ze niet komen studeren en dat zou jammer zijn."

Volgens Devillé is er dus wel degelijk vraag naar specifieke jongens- of meisjeskamers. "En niet enkel vanwege de geloofsovertuiging. Er zijn ook studenten die ervoor kiezen bijvoorbeeld omdat ze de sfeer beter vinden", zegt ze. "Het is vooral belangrijk dat er een divers aanbod is. Je zou het kunnen omdraaien: is het niet discriminerend als sommige studenten geen kot vinden waarbij ze zich goed voelen?"

Er zijn meisjesstudenten die vanwege hun geloof niet op een gemengd kot mogen of willen zitten.

Katrien Devillé, Huisvestingsdienst KULeuven

Wat zeggen de regels?

Maar wat zeggen de regels eigenlijk? Is het discriminatie? "De regels zeggen dat er geen onderscheid op grond van geslacht mag gemaakt worden", zegt Annelies D'Espaillier, ombudsvrouw gender bij de vlaamse overheid. "Een studentenkamer aanbieden alleen aan jongens of meisjes mag niet, behoudens uitzonderingen."

Er zijn dus wel enkele uitzonderingen. Zo kan het wel in de "private sfeer", onder vrienden zeg maar. En ook religieuze verenigingen mogen vaker een onderscheid maken dan een particulier of een overheid. "De discriminatieregels zijn onderdeel van de rechtsstaat en dus ook van de scheiding tussen kerk en staat", zegt D'Espaillier.

De regels zeggen dat er geen onderscheid op grond van geslacht mag gemaakt worden.  

Annelies D'Espaillier, ombudsvrouw gender Vlaamse overheid

"Niet meer van deze tijd"

De laatste uitzondering is die voor "positieve actie”. "In sommige gevallen kan het nodig zijn om bepaalde zaken alleen open te stellen voor meisjes. Maar de vraag is altijd of de rechter het daar ook mee eens is en positieve actie is aan strikte voorwaarden onderworpen."

"De tendens is algemeen dat dit niet meer behoort tot deze tijd", besluit de ombudsvrouw. Ze geeft het voorbeeld van een rechtszaak uit 2014 waarbij een man van 32 zijn gelijk haalde voor de rechter nadat hij geen studentenkamer had kunnen huren in een residentie voor meisjes. In het geval van een veroordeling kan de rechter een schadevergoeding toekennen.

Conclusie: studentenkoten verhuren alleen aan meisjes of jongens mag niet. En als kotbaas kun je in principe veroordeeld worden. Al zijn er wel uitzonderingen mogelijk.

Meest gelezen