Turkije gaat zich verdedigen met Russische afweerraketten

Turkije heeft een deal rond voor de aankoop van een Russisch afweersysteem. De zogenoemde S-400 zouden 2,5 miljard euro kosten, er is al een voorschot gestort en de aankoop is ondertekend, zeggen de leiders van beide landen. Het is de eerste wapenaankoop van het NAVO-land in Rusland. 

 

Turkije heeft een omstreden wapenaankoop ondertekend met Rusland. Dat heeft President Erdogan gezegd aan Turkse journalisten.  Volgens Erdogan is er al een voorschot betaald. De luchtafweerraketten van het type S-400 zouden zowat 2,5 miljard euro kosten.  Ook de Russische President Poetin heeft laten bevestigen dat de aankoop rond is.  

80 doelwitten per keer

 Het luchtafweersysteem heeft een bereik van 400 kilometer en kan tot 80 doelwitten tegelijk neerhalen.  Dat zijn dan vliegtuigen, middellange afstandsraketten, drones en andere luchtverdedigingssytemen. Zelf zette Rusland in december 2015 een S-400-systeem op zijn luchtmachtbasis in Latakia, in Syrië, nadat Turkse gevechtsvliegtuigen een Russisch gevechtsvliegtuig hadden neergeschoten.  Intussen zijn de plooien met Rusland gladgestreken. Tegelijk zijn de relaties met de VS en Europa steeds meer verzuurd.  Deze wapenaankoop is dan ook een symbolische stap. 

Wraak tegen NAVO? 

Voorlopig heeft alleen een anonieme bron bij de NAVO aan persbureau AFP gezegd dat de NAVO nog niet officieel op de hoogte is gebracht. NAVO-lid Turkije heeft het tweede grootste leger van het hele bondgenootschap. Maar het land voelt zich volgens waarnemers in de steek gelaten, zeker nadat de Verenigde Staten en Duitsland batterijen van het Patriot-afweersysteem hadden teruggetrokken van aan de Turks-Syrische grens.

NAVO-partner de Verenigde Staten heeft ook nog niet veel woorden vuil gemaakt aan de deal. Het Pentagon vindt het bedenkelijk dat het systeem niet compatibel is met het NAVO-materieel, maar zegt dat Turkije het recht heeft om voor zijn eigen verdediging te zorgen.   Het lijkt erop dat Turkije dan ook geen strategische maar vooral een politieke keuze heeft gemaakt. Eerder overwoog Turkije al om in China een afweersysteem te gaan kopen. Maar onder druk van de NAVO-partners zag het toen af van die deal.

Duitsland blaast warm en koud

In Duitsland is minder dan twee weken voor de verkiezingen een politieke rel ontstaan over de militaire betrekking met Turkije. De sociaaldemocratische Minister van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriel is teruggefloten door Bondskanselier en christendemocratische kandidate Angela Merkel. Gabriel zei dat Duitsland alle wapenleveringen aan Turkije zou bevriezen, omdat Turkije de mensenrechten niet respecteert. Merkel antwoordde dat slechts enkele wapendeals zouden worden geschrapt en dat ze alles geval per geval zou bekijken.  "We blijven met Turkije een gezamenlijke strijd leveren tegen terreurgroep IS", zei Merkel. Turkije zelf kijkt geamuseerd toe op het politieke gekrakeel. 

 

Meest gelezen