Tyfoon Talim stevent af op Taiwan

De tyfoon Talim bevindt zich op dit ogenblik ten zuiden van de Japanse eilanden Miyako en Okinawa. Hij veroorzaakt daar felle windstoten en hoge golven.  Later vandaag zou Talim het noorden van Taiwan bereiken, maar dat is nog niet zeker. De overheid in Taiwan beslist straks of scholen en bedrijven dicht moeten. 

Het oog van de storm bevond zich vanmorgen op een goede 100 kilometer ten zuidoosten van Miyako. Met 15 kilometer per uur trekt de storm verder in de richting van Okinawa-eiland.  De Japanse eilanden zijn in opperste staat van paraatheid. Er zijn zware windstoten, tot 216 kilometer per uur, en golven die 11 meter hoog kunnen worden. Op het Okinawa-eiland wordt tot 200 millimeter neerslag voorspeld.  Negentig vluchten zijn geannuleerd, passagiersboten mogen niet uitvaren. Volgens de Okinawa Times is Talim al de achttiende tyfoon dit seizoen. 

Taiwan wacht bang af

In het noorden van Taiwan, met de hoofdstad Taipei, zetten ze zich schrap. Als Talim daar aan land zou komen, zal hij nog in kracht zijn toegenomen. Enkele vluchten zijn al geannuleerd. Lander Michelena studeert in Taipei. 'Het is afwachten of de tyfoon over Taipei zal komen', zegt hij. 'Iedereen is gevraagd om binnen te blijven. Veel mensen hebben inkopen gedaan. Het begint hier al te donderen.' 

Ook China bereidt zich voor

Later vandaag en morgen zou de tyfoon dan het oosten van China bereiken. In de kuststreek worden hevige wind en regen verwacht. Talim zou tegen dan de kracht en de snelheid kunnen hebben van een supertyfoon. Als de storm heviger wordt, moeten misschien een half miljoen mensen geëvacueerd worden, zeggen de Chinese media. 

Meest gelezen