AFP or licensors

Wereldberoemde sopraan Kiri Te Kanawa gaat met pensioen

De Nieuw-Zeelandse sopraan Kiri Te Kanawa gaat met pensioen. Dat heeft ze aangekondigd op de BBC. Te Kanawa is 73 en wordt beschouwd als een van de grootste hedendaagse sopranen.

In een interview met de BBC zei Te Kanawa dat ze niet van plan is nog op te treden. "Ik wil mijn stem niet meer horen, die maakt deel uit van het verleden", zei de zangeres die het laatste jaar niet meer op het podium had gestaan. "Als ik les geef aan jonge zangers en ik hun mooie en jonge stemmen hoor, dan wil ik mijn stem niet naast die van hen zetten", zei de sopraan.

In haar meer dan 50 jaar durende carriere trad Te Kanawa op in de meest beroemde operahuizen over de hele wereld. "Ik heb een ongelooflijke carriere gehad", zei de sopraan. Ze werd een wereldster nadat ze zong tijdens het huwelijk van prins Charles en Diana, een plechtigheid die in de hele wereld op tv kwam en meer dan 600 miljoen kijkers had.

In 1982 kreeg ze een adelijke titel en werd "Dame" Kiri Te Kanawa. In 2004 stopte ze met haar opera-rollen, maar ze bleef wel zingen op concerten.  Te Kanawa is ook de drijvende kracht achter een stichting die jonge Nieuw-Zeelandse (opera-)zangers wil stimuleren. In 2013 bereikte ze een nieuwe generatie fans met haar rol als een Australische sopraan in de tv-reeks "Downton Abbey".

Meest gelezen