Wordt Peter Dedecker (N-VA) schepen in Gent? "Ik zou dat graag doen"

N-VA-Kamerlid Peter Dedecker schuift zijn partij naar voor als enige alternatief voor verandering in Gent. In een interview met Knack zegt hij best geïnteresseerd te zijn in een schepenambt in de Arteveldestad, als zijn partij er tenminste in slaagt de huidige coalitie van SP.A, Groen en Open VLD te breken.

Peter Dedecker kennen we vooral als het Kamerlid dat Arco op de politieke agenda heeft gezet, maar tijdens deze legislatuur komt hij niets minder uit de verf. Biedt de lokale politieke een uitweg? "Elke politicus die zich engageert in zijn stad wil zijn programma helpen uitvoeren", zegt Dedecker, die bevestigt dat hij inderdaad graag schepen zou worden.

Hij erkent dat het goed leven is in Gent, waar de SP.A al jaren de burgemeester levert, eerst in een paarse coalitie, de laatste vijf jaar met Groen erbij. "De voorbije decennia is Gent getransformeerd van grauwe industriestad tot een prachtige stad die haar historisch patrimonium heeft behouden en tegelijk een moderne en levendige plek is. Geen wonder dat reisgidsen Gent beschijven als "the best kept secret in Europe". Alle Gentenaren zijn trots op hun stad."

Maar volgens hem zit er sleet op de formule. "De eerste paarse coalities in Gent voerden een pragmatisch links-liberaal beleid. Met Groen erbij is het allemaal veel ideologischer." Dedecker verwijst naar het verkeercirculatieplan en de aanpak van de krakersproblematiek.

En dan zijn er nog "de praktijken uit het verleden" zoals het Optimaschandaal, de bouw van de Ghelamco-arena en het feit dat dezelfde namen volgens hem vaak opnieuw opduiken.

Wij zijn de enige garantie dat het in Gent anders wordt

Kamerlid Peter Dedecker (N-VA)

"Ook Gwendolyn Rutten heeft al gezegd dat het zou zijn voor Gent dat er een andere coalitie komt", aldus Dedecker. "De Gentse kiezer heeft twee opties. Als hij tevreden is, stemt hij best voor het kartel (van SP.A en Groen, nvdr.). Maar als hij een ander ambititieuzer beleid wil, moet hij voor de N-VA stemmen. Wij zijn de enige garantie dat het in Gent anders wordt."

Meest gelezen