Fact check: hoe ongezond is knutselen met wc-rolletjes echt?

Steeds meer kleuterscholen verbieden het knutselen met lege wc-rolletjes, omdat ze onhygiënisch zouden zijn. Zo schrijft Het Laatste Nieuws. Maar volgens professor Jeroen Raes van de KU Leuven en het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) is het juist belangrijk dat kinderen wél in contact komen met bacteriën. “Hoe vuiler onze kinderen kunnen opgroeien, hoe beter.”

Ouders met kinderen hebben ze zeker al mogen aanschouwen: kleurrijke knutselwerkjes gemaakt van lege rolletjes toiletpapier. Maar steeds meer kleuterscholen vinden dat niet hygiënisch en verbannen de rolletjes wc-papier uit de knutselles. Maar zijn de bacteriën die op die rolletjes zitten wel zo schadelijk?

“Het is nooit mogelijk om een infectie helemaal uit te sluiten. Maar de kans om een gevaarlijke ziekte op te lopen via wc-rolletjes is bijzonder klein,” zegt Jeroen Raes, bacterioloog aan de KU Leuven en het VIB. “Iemand met een neutraal immuunsysteem wordt niet zomaar ziek van enkele bacteriën. Op een schotelvod zitten trouwens meer bacteriën dan op een rolletje toiletpapier.” 

Hoe vuiler kinderen kunnen opgroeien, hoe beter

Jeroen Raes, bacterioloog KU Leuven / VIB

Bacteriën belangrijk voor het immuunsysteem

Volgens professor Raes is het dus absoluut niet nodig dat wc-rolletjes worden verboden in de klas, integendeel. “Dit is belachelijk. Ik ben erg bezorgd over zulke overdreven maatregelen. Het is net doordat kinderen te weinig met bacteriën in contact komen dat ze een verzwakte immuniteit krijgen.” Hierdoor zien we net meer allergieën en auto-immuunziekten.” Ook vindt hij dat de scholen meer kwaad dan goed doen. “Mijn advies: hoe vuiler kinderen kunnen opgroeien, hoe beter.”

Al nuanceert professor Raes dat enige hygiëne wel belangrijk is: “Het is een moeilijke balans. Langs de ene kant moet het immuunsysteem geprikkeld worden, langs de andere kant bestaan er wel degelijk gevaarlijke en antibioticaresistente bacteriën. Maar een beetje vuil kan zeker geen kwaad.” 

In de kleuterschool van Spes Nostra in Heule wordt er al jaren niet meer geknutseld met lege wc-rolletjes. “De vorige directie heeft dat beslist om hygiënische redenen. Maar we willen absoluut geen statement maken. We hebben hier gewoon onderling afspraken over gemaakt met de leerkrachten.” De school verkiest keukenrol in plaats van wc-rolletjes. Dat kan natuurlijk ook.

Meest gelezen