foto Peter Hilz (C)

5G-toepassingen nog niet voor morgen

De drie belangrijkste operatoren in ons land, Proximus, Telenet en Orange, zeggen dat de uitrol van het 5G-netwerk nog niet voor morgen is. Vermoedelijk zullen de eerste belangrijke tests pas in 2020 plaatsvinden. Het 4,5G-netwerk is wel beschikbaar in de meeste grote steden.  

Vandaag hadden wetenschappers een oproep gedaan aan de EU om de uitrol van 5G uit te stellen. Volgens zowel Proximus, Telenet als Orange is dit voorlopig nog toekomstmuziek.  "Wellicht zal het tot 2020 duren voor er grootschalige demo’s zullen zijn, en nog later voor massale uitrol", zegt Jan Margot van Proximus.

Alles wijst er wel op dat 5G de toekomst wordt voor mobiele data.  Hoe snel 5G zal worden, hebben we gezien in een test van Proximus. Het telecombedrijf testte in november vorig jaar samen met Huawei, dat de technologie levert, de mogelijkheden van 5G.  Bij deze tests werden snelheden gehaald van 70 gigabit per seconde. Dat is zowat 100 keer sneller dan het huidige 4G. Met 5G kan je bijvoorbeeld een film downloaden in een aantal seconden. Met 4G duurt dit een aantal minuten.  

Internet of things

Waarom is 5G zo belangrijk? In de toekomst zullen we meer en meer gebruik maken van het internet om toestellen met elkaar te koppelen. Denk maar aan slimme koelkasten, thermostaten of slimme bewakingscamera's die vanop afstand bediend worden.

De standaarden voor 5G moeten nog vastgelegd worden en bovendien beschikken de meeste smarthpones nog niet de mogelijkheid om over te schakelen naar een 5G-netwerk.

Momenteel bieden de meeste operatoren wel de 4,5G-netwerk in grote steden en op plekken waar veel mensen samenkomen.  Dit netwerk is niet meer dan een verbeterde versie van het 4G+ netwerk, dat momenteel zowat de standaard geworden is. Het 4,5G-netwerk wordt bereikt door verschillende frequenties te combineren om zo een snellere verbinding te krijgen. Maar als we de operatoren mogen geloven is dit maar een tussenstop op weg naar 5G.  

Meest gelezen