74 doden bij drie zelfmoordaanslagen van IS in Zuid-Irak

Met de aanslagen richt de soennitische terreurgroep IS zich uitdrukkelijk tegen het sjiitische zuiden van Irak. Bij de doden zijn ook een tiental Iraanse pelgrims.

De aanslagen vonden plaats in de buurt van de zuidelijke stad Nassiriya. De aanvallers waren vermomd in uniformen van de politie en vielen een wegblokkade van de politie aan en twee restaurants. De aanslagen werden uitgevoerd met een auto en terroristen met bommengordels.

Volgens de hulpdiensten zijn er zeker 74 doden en nog eens 80 gewonden gevallen. Onder de doden zijn ook zeven Iraanse pelgrims die een sjiitisch heiligdom in de buurt wilden bezoeken.

De aanslagen werden meteen opgeëist door de terreurgroep IS. Die voert vaak aanslagen uit in het noorden en het westen van Irak en in de hoofdstad Bagdad, maar niet zo vaak in het zuiden dat vooral sjiitisch is en waar IS wellicht niet over logistieke netwerken beschikt.

Meest gelezen