641 kandidaten geslaagd voor het allereerste Franstalige toelatingsexamen voor geneeskunde

Vorige week vrijdag vond op de Heizel in Brussel het allereerste Franstalige  toegangsexamen plaats voor studenten geneeskunde en tandheelkunde. Van de 3.471 studenten die deelnamen is 18,47 procent geslaagd.

Er waren 4.080 inschrijvingen. En op 8 september kwamen 3.473 studenten effectief opdagen op Brussels Expo. Onder hen ook 587 kandidaten die niet in België verblijven. Twee studenten hebben niet deelgenomen aan het volledige examen, waar door het totaal aantal deelnemers uitkwam op 3.471.

Opvallend is dat er bij het toelastingsexamen twee keer meer vrouwelijke kandidaten waren dan mannelijke kandidaten. Diezelfde tendens is ook merkbaar bij de toelatingsexamens geneeskunde van de Vlaamse Gemeenschap.

De resultaten zijn iets vroeger bekendgemaakt dan verwacht. In totaal mogen 641 studenten binnenkort beginnen met een opleiding geneeskunde of tandheelkunde.

Ik stel vast dat de filter doeltreffend is

Maggie De Block, Federaal minister van Volksgezondheid

Federaal minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) erkent de effectiviteit van het nieuwe ingangsexamen voor de Franstalige opleiding geneeskunde en tandheelkunde.  Vorig jaar eiste ze - nadat de selectieproef na afloop van het eerste jaar bachelor geneeskunde werd vernietigd - dat er een "effectieve filter" zou worden ingesteld. Anders dreigde Block om geen Riziv-nummers meer toe te kennen aan toekomstige Franstalige geneesheren.

Volgens de minister zal de daling van het aantal toegelaten studenten geneeskunde leiden tot een hogere kwaliteit van de opleiding. "Het is evident dat de kwaliteit van de opleiding beter zal zijn om het aantal studenten in een auditorium zakt van 2.000 naar 600. Dat geldt eveneens voor de stages en praktijklessen", benadrukte haar woordvoerster.

Wat hield het toelatingsexamen in?

Het examen peilde naar de kennis van de kandidaten op het vlak van chemie, biologie, fysica en wiskunde. Daarnaast werd gekeken naar hun communicatieskills en hun analytische vermogen. (redeneren en synthese, communicatie, ethiek en empathie.) De kandidaten kregen hiertoe 130 meerkeuzevragen voorgelegd.

De slaagvoorwaarden waren een score van minimaal 10 op 20 voor het wetenschappelijke deel en de vaardigheidsproeven. Voor elk van de 8 onderdelen moesten de kandidaten ook minstes 8 op 20 halen.

De kandidaten vinden hun resultaten terug via hun persoonlijke account op de website van het toelatingsexamen. De laureaten kunnen nu een attest afdrukken om hun inschrijving af te ronden.

Meest gelezen