het nieuwsblad

95-jarige Octave Landuyt toont nieuw werk

Het is allicht een unieke gebeurtenis, niet alleen bij ons maar wereldwijd: een bijna 95jarige kunstenaar opent een tentoonstelling met nieuw werk. Onze Octave Landuyt is alive and well, en kreatief. Ook in zijn nieuwe kreaties blijft hij geheel zichzelf. Te zien in WM Gallery in Antwerpen. 

Gentenaar Octave Landuyt heeft vele kunststromingen zien komen en gaan. Op zijn oude dag komt hij permanent naar Antwerpen, met juwelen, en tot half oktober met een tentoonstelling van nooit eerder vertoond werk. Landuyt toont schilderijen, grafiek en juwelen. Het is ook in Antwerpen dat er een kwart eeuw geleden een grote en onvergetelijke retrospectieve Octave Landuyt plaatsvond. 

Kreatief werk maakt gelukkig

Op tweede kerstdag wordt Landuyt 95. Heel lang geleden, bij zijn debuut, beschouwden kunstkenners hem als een neo-Vlaamse primitief. Sindsdien doorzwom hij allerlei artistieke wateren, altijd eigenzinnig en bewust onmodieus. Hij zocht inspiratie binnen droom- en waanbeelden, zijn werk verwijst naar dood en verval. Weinig schilderijen zijn zo dreigend als "escadrille", dat enkele koppen voorstelt die angstig naar de hemel speuren. Later leunde Landuyt aan bij surrealisme en magisch-realisme, in abstracte en figuratieve taferelen.  En rood werd zijn lievelingskleur. 

"Ik ben een volbloed romanticus"

Niet praten, doen!

Niet zelden werkt Octave Landuyt acht maanden of langer aan een schilderij. En daar wordt fors bij gevloekt, vertelde hij 3 jaar geleden aan Radio 1. Meestal zit hij op de grond te borstelen, vaak met Puccini op de achtergrond, la Bohème vooral. Dat leidt wel af, maar dat mag. 

Panelen in de metro

Voor het Brusselse metrostation Naamsepoort schilderde Landuyt eind jaren 70 vier grote panelen onder de titel "het uiteindelijke verkeer". Ook op andere openbare plaatsen zijn er grote taferelen van Landuyt te zien. Hij nam deel aan Dokumenta, de Biënnale van Venetië, en werk van hem hangt in Amerikaanse musea. Een van zijn bekendste fans was Marc Sleen, die hem een paar keer liet optreden in zijn Nero-strips. En nu vallen Landuyts nieuwste artefacten te bewonderen in WM Gallery, Wolstraat 45 Antwerpen, van donderdag tot zondag, na 13 uur. 

Meest gelezen