AfD: "Wees fier op wat Duitse soldaten deden in de twee wereldoorlogen"

In Duitsland is controverse ontstaan door een uitspraak van Alexander Gauland, een van de stichters van de antimigrantenpartij Alternative für Deutschland. Die partij zou de derde kunnen worden bij de komende verkiezingen.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Volgens Gauland moet Duitsland zijn plaats in de geschiedenis opnieuw opeisen. Geen enkel ander volk heeft zo duidelijk afgerekend met de eigen misdrijven uit het verleden zoals bij, vindt Gauland.

"Als de Fransen terecht fier zijn op hun keizer en de Britten op Horatio Nelson en Winston Churchill, dan hebben wij het recht om fier te zijn op de verwezenlijkingen van de Duitse soldaten in de twee wereldoorlogen", zei Gauland op 2 september, maar de video is nu verschenen op YouTube.

De opmerkelijke uitspraak staat niet alleen. Eerder had ook al een ander lid van de AfD geëist dat de Duitsers zouden ophouden om zich te verontschuldigen voor de Holocaust.

De AfD zou volgens peilingen 12% van de stemmen behalen bij de parlementsverkiezingen van 24 september. Ze zou daarmee de derde fractie worden na de conservatieve CDU/CSU van bondskanselier Angela Merkel en de sociaaldemocratische SPD van haar uitdager Martin Schulz.

 

Meest gelezen