Al 12 miljoen euro tegen hongersnood in Afrika

De noodhulp-organisatie 12-12 heeft al ruim 12 miljoen euro ingezameld tegen de honger in vier Afrikaanse landen. De internationale hulp heeft de hongersnood gestopt in Zuid-Soedan en vermeden in Somalië, Nigeria en Jemen. Toch blijven de noden enorm.

Het Consortium 12-12 heeft in zes maanden tijd al meer dan 12 miljoen euro bijeen tegen de honger in Zuid-Soedan, Somalië, Nigeria en Jemen. De snelle mobilisatie van internationale noodhulp heeft de hongersnood gestopt in Zuid-Soedan en vermeden in de andere landen. De ergste humanitaire ramp sinds de Tweede Wereldoorlog is vermeden, maar het leed blijft enorm groot. 

Consortium 12-12 kwam op 14 maart in actie omdat 20 miljoen mensen in Afrika bedreigd werden met honger. Met de 12,25 miljoen euro die sindsdien is ingezameld, konden de noodhulp-organisaties Caritas International, Dokters van de Wereld, Handicap International, Plan International België, Oxfam-Solidariteit en UNICEF België voedsel- en medische hulp verlenen en de toegang faciliteren tot drinkbaar water en onderwijs.

Erik Todts, directeur van Consortium 12-12, is tevreden met de eerste resultaten: "De hongersnood in Zuid-Soedan werd een halt toegeroepen en in andere landen werd echte hongersnood voorkomen. Toch blijven de noden enorm, zowel door de omvang van de crisis als door andere factoren die elke humanitaire actie bemoeilijken.” 

Cholera in Jemen

In de getroffen landen blijven 17,5 miljoen mensen bedreigd met ernstige ondervoeding. In Jemen zijn meer dan 600 duizend mensen besmet met cholera. Bijna tweeduizend mensen zijn al bezweken aan de ziekte. Twee derden van de Jemenieten heeft geen drinkwater. Door de oorlog in Jemen is hulpverlening er bijna onmogelijk.

AFP or licensors

De organisaties van Consortium 12-12 blijven doorgaan met hun acties op het terrein, dankzij de fondsen van 'Hongersnood 12-12'.

Meest gelezen