Franstalige mediagroep RTL Belgium schrapt 105 banen

Bij de Franstalige mediagroep RTL Belgium verdwijnen 105 banen. Dat heeft een vakbondsverantwoordelijke bekendgemaakt na een bijzondere ondernemingsraad vanmorgen. Het gaat om één op de acht jobs. RTL Belgium is het moederhuis van commerciële zender RTL-TVI.

Het cijfer van 105 banen die verdwijnen komt van de vakbond SETca. De directie van RTL Belgium heeft voorlopig nog niet gereageerd.

RTL Belgium gaat een transformatieplan genoemd "#Evolve" uitvoeren. Dat moet de groep beter laten inspelen op de nieuwe vormen van mediagebruik. Het moet het moederhuis van de nu 30 jaar oude commerciële televisiezender RTL-TVI ook sterker maken tegenover de concurrentie. Recent nog nam het Franse TF1 haar intrede op de Belgische publiciteitsmarkt. De Franse zender zendt nu ook speciale reclameboodschappen uit gericht op het Belgische publiek.

De vakbonden zullen het personeel vanmiddag inlichten tijdens een personeelsvergadering. De bonden zeiden vooraf dat ze elk ontslag ongerechtvaardigd zouden vinden. "TF1 zou duidelijk een voorwendsel zijn. De directie weet al bijna dertig jaar dat TF1 de mogelijkheid bestudeerde om zijn reclameblokken in België te commercialiseren. Op dit moment heeft TF1 niet één euro afgenomen van RTL. Mochten er ontslagen vallen, zou dat een preventieve en onterechte maatregel zijn om de aandeelhouders hun dividend te garanderen."

"Het personeel vraagt al jaren dat er stap voor stap een digitale strategie wordt uitgerold. De directie geeft zelf toe dat ze op dat vlak stil is blijven staan. De werknemers van RTL mogen niet het slachtoffer worden van het feit dat ze zo laat wakker worden."

RTL Belgium maakt deel uit van de grotere RTL-groep, die ook in onder meer Frankrijk, Duitsland en Nederland actief is. De mediagroep stelt nu nog zo'n 800 mensen tewerk. Naast de commerciële zender RTL-TVI maakt ook de radiozender Bel-RTL deel uit van de groep.

Meest gelezen