Binnenkort weet Antwerpse haven wie er binnen- en buitenrijdt

Vanaf november komen er 64 slimme camera's langs de 26 toegangswegen naar de Antwerpse haven. Door nummerplaatherkenning zal het mogelijk zijn om te weten wie er de haven binnen- en buitenrijdt. Opvallend: de camera's worden gekoppeld aan de nationale ANPR-databank van de politie.

Het Antwerspe havenbedrijf had er meer dan twee miljoen euro voor over om alle 26 toegangswegen te voorzien van slimme camera's. De camera's zijn uitgerust met nummerplaatherkenning en zowel het havenbedrijf, de stad Antwerpen als de besturen van Beveren en Zwijndrecht zullen toegang krijgen tot de geanonimiseerde gegevens van de camera's.

Haven wordt een "ondoordringbare burcht voor criminelen"

"Een grote bijdrage tot de veiligheid en de mobiliteit", zo noemt havenschepen Marc van Peel (CD&V) dit project. "Het heeft verschillende voordelen: we weten wie er de haven zal binnen- en buitenrijden en verdachte voertuigen kunnen gemakkelijk worden opgevolgd. Bovendien is het ook goed voor de verkeersveiligheid: we zien onmiddellijk als er iets aan de hand is en we kunnen zien vanwaar de voertuigen komen en waar ze naar toe gaan en kunnen dus de verkeersstromen beter sturen." Door de camera's wordt de haven "een ondoordringbare burcht voor criminelen", zo klinkt het bij het kabinet-Jambon.

"Mogelijk om iemand van Aarlen tot in Oostende te volgen"

De camera's van de Antwerpse haven zullen gelinkt worden aan de nationale ANPR-databank van de politie. Dit is een nationale server die begin 2019 actief moet zijn en waar alle camera's met nummerplaatherkenning aan worden gelinkt. "Dankzij dit systeem zal het mogelijk zijn om iemand van Aarlen tot in Oostende te volgen", zegt Olivier Van Raemdonck, woordvoerder van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). "Dit systeem heeft natuurlijk maar zin als alle camera's met nummerplaatherkenning worden aangesloten op het systeem."

Het plan moet nog goedgekeurd worden op de volgende gemeenteraad.

Meest gelezen