Trump en Democraten slaan handen in elkaar: akkoord over de Dreamers?

Twee topdemocraten zeggen dat ze een akkoord hebben bereikt met de Amerikaanse presidenten Trump over de bescherming van de zogenaamde "Dreamers". Over de bouw van de beruchte muur aan de grens met Mexico is er geen eensgezindheid.

Nancy Pelosi, leider van de Democraten in het Huis van Afgevaardigden en Chuck Schumer, fractieleider in de Senaat, zeggen in een mededeling dat ze een akkoord hebben bereikt met president Trump over de bescherming van jonge migranten zonder papieren. Eerder deze week schrapte Trump het DACA programma dat hen tijdelijk een verblijfsvergunning bezorgde.

In totaal gaat het om zo'n 800.000 jongeren - vooral uit Mexico en Latijns-Amerika die als kind met hun ouders op een illegale manier naar de Verenigde Staten migreerden. Onder president Obama kregen ze  de kans om te studeren en werken in de VS zonder  uitgewezen te worden. Trump besliste begin deze maand om het programma geleidelijk af te bouwen.

Pelosi en Schumer ontmoetten Trump in het Witte Huis. Tijdens een etentje - er stond Chinees op het menu -  hadden ze naar eigen zeggen een erg productieve discussie.  "We zijn overeengekomen om de bescherming van DACA snel in wetten te gieten" zo klinkt het. Volgens de Democraten zit de bouw van "de Muur" niet in het bereikte akkoord. Maar de woordvoerster van het Witte Huis ontkent dat.  

Meest gelezen