Voor het eerst bewegende beelden van witte giraffen

Natuurbeschermers hebben voor het eerst twee giraffen kunnen filmen die volledig wit zijn. De moeder en het kalf zijn gespot in een beschermd natuurgebied in Kenia. De dieren zijn volledig wit omdat ze lijden aan leucisme, een pigmentafwijking zoals albinisme.

Lokale bewoners kwamen de twee giraffen op het spoor, in een natuurreservaat in het noordoosten van Kenia. Ze brachten de natuurbeschermers op de hoogte, die erin geslaagd zijn om de zeldzame giraffen voor het eerst te filmen.

De vacht van de moeder is volledig wit, bij het kalf zijn nog lichte vlekken te zien. Leucisme lijkt sterk op albinisme. Het zijn beide genetische afwijkingen die leiden tot een verminderde pigmentatie. Dieren met leucisme hebben echter geen rode ogen, zoals albino’s. Ze zijn ook niet extra gevoelig voor zonlicht.

Witte dieren vaak makkelijke prooi

Dieren met leucisme of albinisme hebben meer moeite om te overleven in de natuur. Door hun witte kleuren vallen ze veel meer op in hun omgeving, en zijn ze dus een makkelijke prooi voor roofdieren en jagers. De zeldzame witte vacht is helaas erg gewild bij stropers.

In maart 2016 werd al een witte giraf gezien in Kenia en ook in Tanzania werd al een kalfje met dezelfde aandoening gezien en gefotografeerd. Het is wel de eerste keer dat de dieren gefilmd zijn. De video dateert al van augustus, maar duikt nu op in de media.

Meest gelezen