Spoiler alert: Elena Ferrante ontmaskerd, nog eens

"Strikken", de nieuwe roman van de 74-jarige Domenico Starnone verschijnt volgende week al, veel vroeger dan gepland. Dat zou te maken hebben met de ontmaskering van Starnone als echte auteur van de Napolitaanse romans van Elena Ferrante. Of waren er 2 auteurs, Starnone en zijn  vrouw?   

Deze zomer hebben 8 internationale tekstanalisten samen met wetenschappers van de universiteit van Padua  de romans van Ferrante en Starnone onderzocht. Eerder was al hetzelfde gebeurd met teksten van vertaler Anita Raja, de vrouw van Starnone. Maar dat spoor liep dood. Nu zou onomstotelijk vast staan dat Starnone in werkelijkheid Ferrante is. Voor de fans van Ferrante is dit pijnlijk nieuws. Zij gingen er op zijn minst van uit dat de echte auteur in elk geval een vrouw moest wezen. De Italiaanse media staan op stelten.  

Strikken gestrikt

Met "Strikken" zou de 74-jarige Domenico Starnone eindelijk internationaal moeten doorbreken, in het spoor van de Italiaanse auteurs die de voorbije jaren overal scoorden. Het boek verschijnt meteen in 10 landen. De roman leest als de wederhelft van "Dagen van Verlating" van Ferrante. Starnone   schreef  al 14 romans en verhalenbundels. Zijn boeken spelen zich ook af in Milaan, in het arbeidersmilieu. Wie van de 4 romans van Ferrante houdt, moet normaal gezien ook die van Starnone lusten. 

Déjà-vu

De  vorige onderzoeksjournalist die de ware identiteit van Ferrante dacht te onthullen, ene Claudio Gatti, werd met hoon overladen. Blijkbaar vinden de lezers het mysterie net aantrekkelijk. Wie Ferrante is, mag na 20 jaar een raadsel blijven voor de fans. De auteur bleef onbekend om alle aandacht naar de tekst te laten gaan, en niet naar de persoon van de schrijver. Met net het omgekeerde effect. Want een mythische onbekende auteur fascineert. 

Meest gelezen