Fietstelpaal turft fietsers in de Wetstraat in Brussel

In de Wetstraat in Brussel prijkt sinds vandaag een fietstelpaal. De paal telt elke fietser die er passeert en afficheert de cijfers ook meteen in real time. Je leest erop hoeveel fietsers er die dag en dit jaar in totaal al langsgekomen zijn, naast de datum, het uur en de temperatuur. Het is de eerste fietstelpaal in Brussel. De komende maanden komen er nog een tiental bij op drukke plaatsen.

Fietstelpalen hebben een driedubbel doel. "Ze geven fietsers een community gevoel, het idee: ik ben niet alleen. Ten tweede maken ze ook de andere weggebruikers bewust van de aanwezigheid van fietsers," zegt de woordvoerder van Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A). De paal in de Wetstraat is ook goed zichtbaar voor auto's, dus als die in de file staan aan te schuiven, worden die er fijntjes op gewezen dat enkele honderden (of duizenden) fietsers hen die dag al sneller af geweest zijn.

De tellingen door de paal zijn natuurlijk ook bruikbaar voor de statistieken. De komende maanden komen er nog een tiental fietstelpalen bij in het Brussels gewest, dus op termijn gaan de tellingen van die verschillende palen een goed beeld kunnen geven van de evoluties in het aantal fietsers. De gegevens van de fietstelpalen zullen binnenkort ook voor iedereen in real time raadpleegbaar zijn op een website van het Brussels Gewest.

In Gent staan al zes jaar twee fietstelpalen, één op de Coupure en één op de Visserij. Vorig jaar is dankzij de paal de miljoenste fietser op de Visserij nog in de bloemetjes gezet door de Gentse schepen van Mobiliteit en Openbare Werken, Filip Watteeuw (Groen). De stad Gent gebruikt de gegevens van de telpalen ook om te zien of de infrastructuur nog voldoet. Zo blijkt uit de gegevens van de paal op de Coupure dat het aantal fietsers daar dermate toegenomen is dat het fietspad er stilaan verzadigd is. Tegen eind dit jaar komen er in Gent nog tien nieuwe fietstelpalen bij.

Meest gelezen