Videospeler inladen...

Overlevende Grenfell Tower: "Er zíjn flats, maar daar heeft de gemeente andere plannen mee"

In Londen start vandaag het openbaar onderzoek naar de brand in de woontoren Grenfell Tower. Precies drie maanden na de ramp verblijven de meeste mensen die de brand overleefden nog altijd in tijdelijke accomodaties. De overheid doet weinig of niets om hen aan een nieuwe woning te helpen, zeggen ze. "Er zíjn flats, maar die willen ze liever afbreken om in de plaats luxe-appartementen te bouwen."

Van de 158 gezinnen die na de brand in Grenfell Tower zonder huis kwamen te zitten, hebben er slechts 24 een nieuwe woning toegewezen gekregen. Een van de vele mensen die nog altijd van het ene hotel naar het andere moeten verhuizen is Tomassina Hessel, een vrouw die met haar zoontje van drie in de woontoren woonde. "Ons appartement was klein en krap, maar het was onze thuis. Het gaf ons zekerheid en stabiliteit", zegt ze in "Het Journaal". "Mijn zoontje vraagt elke dag wanneer we een huis krijgen." 

Maar zover is het nog niet. Volgens Hessel zijn er nochtans genoeg flats, maar heeft de gemeente er andere plannen mee. "De beschikbare flats willen ze afbreken om in de plaats luxe-appartementen te bouwen. Dat is voor hen interessanter."

Ian Henderson, een inwoner van de woonwijk Sutton Estate, deelt die mening. Net als de uitgebrande Grenfell Tower ligt de Sutton Estate in het chique district Chelsea en Kensington. "We hebben hier 159 flats die alleen maar wat opgesmukt moeten worden", zegt Henderson. Hij ijvert voor het behoud van zijn woonwijk, maar zegt dat de eigenaar hem opzettelijk laat verkommeren. 

Dat het openbaar onderzoek dat vandaag start er enkel op gericht is om de oorzaken van de brand in Grenfell Tower te achterhalen, zet kwaad bloed bij veel overlevenden. Een technisch verslag is voor hen ruim onvoldoende. Zij vinden dat het onderzoek ook zou moeten ingaan op de problematiek van sociale huisvesting. 

Meest gelezen