Videospeler inladen...

Stroomonderbreking in Gent is volledig voorbij

Na de brand in een transformatorstation in Gent is de elektriciteitstoevoer in alle 500 getroffen straten terug hersteld. Duizenden Gentenaars zaten bijna de hele dag zonder stroom. Kort na 20 uur werden de laatste straten weer aangesloten.  

Om 6.20 uur vanochtend was er een incident in het transformatorstation Nieuwevaart in Gent. In een stroomcabine brak er rook uit. De brandweer kwam ter plaatse om alles onder controle te krijgen. 

In totaal zaten een tweehonderdtal distributiecabines zonder elektriciteit. Het ging om zo'n vijfhonderd straten ofwel duizenden klanten. Vooral de omgeving van de Brugse Poort en het Sluizeken werden getroffen, maar ook in het centrum van Gent was er hinder.

In de getroffen zone werkten ook de straat- en verkeerslichten niet. De politie hield een extra oogje in het zeil. Het tramverkeer werd niet gehinderd, want de stroom wordt daar automatisch doorgeschakeld. Ook het Sint-Lucasziekenhuis dat in de getroffen zone ligt, kon zonder problemen een beroep doen op de eigen stroomvoorziening.

Herstelling

Na het blussen van de brand konden ploegen van hoogspanningsnetbeheerder Elia en netwerkbeheerder Eandis vanaf 11 uur de stroomcabine betreden en aan de herstelling beginnen. Tegen de middag hadden bepaalde straten weer elektriciteit.

Iets na 16 uur meldde Eandis dat het transformatorstation helemaal hersteld was. De eerste testen waren positief. "De verschillende netwerken worden nu weer één voor één aangeschakeld", aldus een woordvoerder. Over enkele uren zou de elektriciteit weer overal moeten werken.  

Kijk je toestellen na

De Stad Gent raadt inwoners aan om elektrische installaties die weer opstarten te controleren. "Ga na of uw zekeringen of beveiligingen niet uitgevallen zijn. Denk onder andere aan je verwarmingsinstallatie, diepvries, koelkasten, alarminstallatie, wekkers. Als een toestel niet meteen werkt hoeft dit geen groot probleem te zijn. De meeste branders van een stookolieketel kunt u met een eenvoudige druk op de knop herstarten", tipt het stadsbestuur.

Meest gelezen