Inslag van asteroïde op aarde? We zijn maar beter voorbereid!

Professor Joseph Nuth van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA waarschuwt op een lezing vanochtend aan de KU Leuven voor een onderschat gevaar uit de ruimte: een inslag van een asteroïde op aarde.

Hoe groot is het risico op een inslag uit de ruimte en hoe kunnen we ons er tegen wapenen? Daarover ging de lezing van professor Nuth. En dat risico nemen we maar beter ernstig. Want: uit berekingen blijkt dat in het verleden de aarde om de 60 miljoen jaar getroffen werd door een inslag met catastrofale gevolgen. De laatste keer dat dit gebeurde was... 60 miljoen jaar geleden. De dinosauriërs die toen op aarde rondliepen, kunnen het  niet meer navertellen.  

Bovendien hebben wetenschappers intussen ontdekt dat er meer dan 700.000 asteroïden door ons zonnestelsel zweven. Dat aantal is in werkelijkheid allicht nog (veel) groter. De technologie en kennis om asteroïden op te sporen zijn immers nog relatief nieuw. De volgende jaren zullen allicht nog meer asteroïden ontdekt worden.  Door de banen van de asteroïden te berekenen, weten wetenschappers intussen ook dat een paar honderden onder hen ooit vlak langs de aarde zullen scheren (begrijp: tussen de aarde en de maan zullen passeren). Sommige doen dat zelfs nu al om de 6 jaar.   

Inslag valt moeilijk te voorspellen

Om het helemaal spannend te maken, heeft professor Nuth ontdekt dat het heel moeilijk te voorspellen is of zo'n asteroïde al dan niet de aarde zal raken.
Een paar jaar geleden nam hij een inslag op Mars waar. Uit zijn berekeningen leidde hij af dat Marsbewoners, als die er al geweest waren, de inslag hooguit 22 maanden op voorhand hadden kunnen zien aankomen.

De hoogste tijd om dus na te denken over hoe we ons tegen dit gevaar uit de ruimte kunnen wapenen. En professor Nuth heeft dat gedaan. We moeten dringend een raket bouwen om zo'n asteroïde te vernietigen, is zijn advies. Of beter nog: van koers te doen veranderen. Want als zo'n asteroïde in duizenden stukken uit elkaar spat, dan is de kans groot dat er nog altijd brokstukken op aarde zullen belanden.  En met die raket moeten we nú beginnen. Want als we morgen moeten vaststellen dat we nog maar 22 maanden te leven hebben, is het te laat om in te grijpen. 

Meest gelezen