Klaas Fopma/HH

Honger in Venezuela bestrijden met konijnenvlees

Kweek konijnen, een bron van dierlijke proteïnen, en eet ze op. Met dat advies wil de Venezolaanse regering de honger in haar land bestrijden en de voeding van de Venezolanen verrijken met dierlijke proteïnen. 

Het plan van de Venezolaanse regering om de magen van hongerige Venezolanen te vullen met zelfgekweekte konijnen, is voer voor een nieuwe controverse. De oppositie noemt de maatregel een onsmakelijke grap.

Het "plan conejo" (het konijn-plan) voorziet enkele konijnen per dorp, in de hoop "dat ze zich vermenigvuldigen als konijnen". Een konijn baart immers tussen de tien en de twaalf jongen, die al gauw enkele kilo's wegen. Door het gebrek aan rundsvlees en gevogelte, kan konijnenvlees de voeding van de Venezolanen aanvullen met de nodige dierlijke eiwitten. Voedingsstoffen die de Venezolanen broodnodig hebben. 

Wapen in economische oorlog

Het plan komt uit de koker van landbouwminister Freddy Bernal, die alvast op culturele obstakels stuit. We mogen konijnen niet meer zien als mascottes, aldus Bernal. In de plaats daarvan moeten we konijnen inzetten als strijdmiddel in de economische oorlog die nu woedt tegen de Venezolaanse regering. Want volgens de regering is de voedselschaarste in Venezuela een gevolg van een economische boycot om het regime op de knieën te krijgen. 

Geen huisdieren maar 2,5 kilo voedsel

Een pilootproject werd geen succes. Kleine konijntjes die al in 15 dorpen werden uitgedeeld eindigden niet in een kookpot, wel als huisdier aan een leiband.  "De meeste mensen geven hun konijn een naam en nemen ze mee hun bed in", klaagt Bernal. Tijdens een ministerraad vanmorgen heeft ie z'n collega's nog overtuigd om campagne te voeren, zoveel mogelijk en waar ook, "om de mensen aan hun verstand te brengen dat konijnen geen huisdieren zijn maar tweeënhalve kilo voedsel". 

Meest gelezen