BELGA/VAN ASSCHE

Meer generatiestudenten aan Vlaamse universiteiten

Het aantal generatiestudenten aan de Vlaamse universiteiten gaat dit najaar weer omhoog. Dat blijkt uit een rondvraag van het persagentschap Belga. Generatiestudenten zijn studenten die zich voor het eerst inschrijven in het hoger onderwijs.

De cijfers zijn nog niet definitief. Officieel begint het academiejaar pas eind september. Maar zowel aan de UAntwerpen als aan de UGent, de UHasselt en de KULeuven zien ze nu al meer inschrijvingen van generatiestudenten dan vorig jaar.  De VUB had nog geen cijfers beschikbaar.

UAntwerpen

Bij de UAntwerpen zijn tot nu toe 2.574 generatiestudenten ingeschreven. Een stijging van 2,9 procent vergeleken met hetzelfde moment vorig jaar. Het aantal buitenlanders ging met 30 procent naar omhoog. Voor het aantal Nederlanders is dat zelfs 39 pct.

Opmerkelijk is dat alle opleidingen die voor 2013 tot de hogescholen behoorden maar met de "integratie" naar de universiteit kwamen erop vooruitgaan. Topper is toegepaste taalkunde (+ 41 procent). De ontwerpwetenschappen staan op plaats twee (+ 12 procent) en worden nipt gevolgt door de toegepaste ingenieurswetenschappen (+ 11 procent). Hekkensluiter zijn de revalidatiewetenschappen (+ 0,5 procent).

UGent

Bij de UGent telden ze op 13 september al 5,2 procent meer inschrijvingen dan vorig jaar.  Vooral de faculteit Diergeneeskunde scoort opvallend goed, met een stijging van 31 procent. Bij de Bio-ingenieurswetenschappen is er een stijging van 17,7 procent. De Politieke en Sociale Wetenschappen stijgen met 16,4 procent, de Faculteit Rechtsgeleerdheid met 16 procent.

UHasselt

De UHasselt kwam op 13 september uit op 8 procent meer generatiestudenten dan vorig jaar. Richtingen die het goed doen zijn Architectuur, Biologie, Fysica, Handelswetenschappen, Kinesitherapie, Mobiliteitswetenschappen en Revalidatiewetenschappen.

KULeuven

In Leuven waren op 13 september 6.562 generatiestudenten ingeschreven. Dat zijn er 1,3 procent meer dan op hetzelfde moment vorig jaar. Welke richtingen daar populair zijn, is nog niet duidelijk.

Meest gelezen