"Interne grenscontroles niet langer nodig want migratiecrisis is afgenomen"

Buitengewone grenscontroles in de Schengenzone zijn niet langer nodig omdat de migratiecrisis afgenomen is. Dat heeft Europees commissaris voor Migratie Dimitris Avramopoulos gezegd op de Europese ministerraad over Migratie in Brussel. 

Na de crisis in de zomer van 2015, toen migranten en vluchtelingen massaal asiel aanvroegen in Europa, hebben enkele Europese landen tijdelijke grenscontroles ingevoerd. Dat staat haaks op het Verdrag van Schengen, dat vrij reizen van personen binnen de Europese Unie mogelijk maakt. "Die controles waren gerechtvaardigd", zegt Avramopoulos. "Maar de redenen waarvoor ze zijn ingevoerd, zijn er nu niet meer."

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Anders gezegd: de Europese migratiecrisis is achter de rug. Dat blijkt toch uit de cijfers: het aantal vluchtelingen dat aankomt in Europa, is met liefst 80 procent gedaald. Dat betekent uiteraard niet dat er ook zoveel minder mensen vertrekken uit hun land van herkomst. Ze slagen er alleen veel minder in om Europa te bereiken. De deals die werden gesloten met Turkije en Libië, maken het veel moeilijker om de Middellandse Zee over te steken. 

"Van ongecontroleerde naar gecontroleerde migratie"

Nu minder migranten binnenkomen, kan de EU overgaan tot een andere aanpak op het terrein. Zo zei Avramopoulos vandaag dat Libië, waar migranten in vaak mensonwaardige omstandigheden gestrand zijn, meer middelen moet krijgen voor de opvang. Hij riep alle EU-lidstaten op om hun beloftes na te komen en geld te investeren in het fonds dat daarvoor is opgericht. De EU wil ook blijven investeren in een opleiding voor de Libische kustwacht.

Avramopoulos ging ook in op wat Europees Commissievoorzitter Juncker gisteren aankondigde tijdens zijn "State of the Union" voor het Europees Parlement. Juncker zei dat de Europese Commissie voor het einde van deze maand een nieuw Europees terugkeerbeleid zal voorstellen. Wie geen recht heeft op asiel, moet teruggestuurd worden: de EU wil dat ook Europees kunnen regelen. 

Maar wie recht heeft op bescherming moet die krijgen. Avramopoulos herhaalde dat Europa geen "fort" mag worden. "Maar we moeten de ommeslag maken: van ongecontroleerde naar gecontroleerde migratie, van illegaal naar legaal, en dat op een gestructureerde manier", zo vatte hij het samen.  

Meest gelezen