Noord-Korea dreigt ermee "Japan te doen zinken en de VS te herleiden tot as en duisternis" 

Noord-Korea dreigt ermee nucleaire wapens te gebruiken tegen Japan en de Verenigde Staten. Het wil "de vier eilanden van Japan doen zinken" en "de VS herleiden tot as en duisternis". Met de nieuwe dreigementen reageert Noord-Korea op de strengere sancties die deze week zijn goedgekeurd door de VN-Veiligheidsraad.

Het comité dat de buitenlandse betrekkingen van Pyongyang  bekijkt, roept op om de VN-Veiligheidsraad op te heffen. Het is een "hulpmiddel van het kwaad", samengesteld uit landen die betaald worden door Washington.

Voor het eerst sinds het een raket over het Japanse luchtruim stuurde, richt Pyongyang zich ook expliciet tot Japan. "De vier eilanden van de Japanse archipel zouden moeten zinken naar de bodem van de zee door toedoen van de kernbom van Juche", zo staat het in een mededeling van het Noord-Koreaanse staatspersbureau. Juche is de staatsideologie van Noord-Korea, een samenraapsel van marxisme en een extreme vorm van nationalisme. "Japan dient niet langer te bestaan in onze buurt", klinkt het nog. 

Een woordvoerder van de Japanse regering noemde de dreigementen "extreem provocerend en buitensporig". "Dit drijft de spanning in de regio op en is absoluut onaanvaardbaar."

"VS doodslaan als dolle hond"

Pyongyang richtte ook een nieuw dreigement aan de VS, die "doodgeslagen moet worden als een dolle hond" voor de "verwerpelijke sancties" die het Noord-Korea heeft opgelegd. 

"Laten we het Amerikaanse vasteland herleiden tot as en duisternis", zo klinkt het in de mededeling. "Laten we onze wrok uiten door alle vergeldingsmiddelen in te zetten die tot dusver zijn voorbereid."

Meest gelezen