Omstreden kunstwerk gestolen in Apeldoorn

Een verzameling stalen borsten, billen en piemels van kunstenares Maria Roosen is sinds vorige week verdwenen.

Sinds 2008 hing een net in een boom in het Sprengenpark, met daarin een kluwen aan elkaar gelaste piemels, billen en borsten. Het kunstwerk “Boomsieraad” - ondertitel "Borstlulkont"-  werd door Maria Roosen gemaakt voor de gemeente Apeldoorn. Vorige week is het gestolen, vermoedelijk door iemand die het roestvrij staal te gelde wil maken. De politie roept mogelijke getuigen op om zich te melden.

Berucht werk

Bij de installatie was het kunstwerk erg omstreden. Christelijke partijen vonden het aanstootgevend. Maar volgens de gemeente Apeldoorn heeft de diefstal daar wellicht niet mee te maken.  Na bijna tien jaar is de controverse uitgewoed.

Adam en Eva in de natuur

Maria Roosens werk gaat altijd over vruchtbaarheid. In 1995 vertegenwoordigde ze Nederland op de Biënnale van Venetië.  Aan de Volkskrant zei de kunstenares: "Ik ben tot nu toe de enige vrouwelijke kunstenaar van wie werk in het park is opgenomen. En ik ben de enige die een beeld heeft gemaakt dat hangt - als een raar soort vrucht in een boom, waarin door de spiegeling van de oppervlakte het hele park wordt gereflecteerd. Het is eigenlijk een soort Adam en Eva in de natuur."

Meest gelezen