James Arthur Photography

4 uur lang zonder stroom: vraag een ongemakkenvergoeding aan

Als een stroomonderbreking langer dan 4 uur duurt, heb je recht op een ongemakkenvergoeding van 35 euro. Die kan je aanvragen via de website van Eandis.

Het energiedecreet  bepaalt dat je altijd recht hebt op een ongemakkenvergoeding na een stroomonderbreking van minstens 4 uur. De vergoeding bedraagt 35 euro en moet worden aangevraagd via de netbeheerder: Eandis of Infrax. Per nieuw blok van 4 uur stroomonderbreking komt er nog eens 20 euro bij.

De stroomonderbreking in het centrum van Gent is ongeveer begonnen rond 6.20 uur. Zij vallen dus onder de regeling. Meer informatie over de procedure om een aanvraag in te dienen, vind je op de website van energieregulator VREG.

Brandverzekering

Een individuele schadevergoeding, bijvoorbeeld omdat je diepvries vol etenswaren is ontdooid, wordt volgens Eandis  geregeld via de persoonlijke brandverzekering. 

Of het tot een schadeloosstelling komt, hangt af van de verzekeringsmaatschappij. Een kleine rondvraag leert dat  2 op de 3 grote verzekeraars een schadevergoeding voorzien in hun brandpolis. De algemene regel is dat, in geval van overmacht als oorzaak (zoals de brand bij Eandis), de vrijstelling zo’n 250 euro bedraagt. Als de schade lager is dan dat bedrag heeft het dus weinig zin om een aanvraag in te dienen. Het is de expert van de verzekering die zal uitmaken of het gaat om overmacht.

Je verzekeringspolis bevat de precieze voorwaarden voor een schadeloostelling. Bij twijfel brengt een telefoontje naar je makelaar of verzekeringsagent de oplossing.

Meest gelezen