Parket wil 24 cipiers en directielid van gevangenis Vorst voor rechter brengen

Het parket van Brussel startte een onderzoek nadat verschillende gedetineerden een klacht hadden ingediend over feiten van zwaar geweld.  24 cipiers zouden de gevangenen regelmatig hebben uitgescholden, vernederd en geprovoceerd. De raadkamer beslist op 3 oktober of de zaak effectief voor de rechtbank zal komen.

Het gerecht opende in 2015 een onderzoek naar een groepje cipiers nadat verschillende gedetineerden klacht hadden ingediend over feiten van zwaar herhaaldelijk geweld. Zo zouden de betrokken cipiers op regelmatige basis de gevangenen uitschelden, vernederen en provoceren. In juni 2015 werd een huiszoekingen uitgevoerd in de gevangenis en werden drie verdachten opgepakt. Ze werden door de onderzoeksrechter in verdenking gesteld maar nadien vrijgelaten onder voorwaarden. 

Het parket heeft het dossier nu afgerond en wil 25 mensen voor de rechtbank brengen. Een aantal beklaagden wil men onder meer vervolgen voor onder andere slagen en verwondingen en onmenselijke behandeling. De raadkamer buigt zich op 3 oktober over de zaak. 

Meest gelezen